Miért érdemes beruházni egy wokra, akkor is, ha van jó serpenyőd?

wok cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Amikor divatba jött, én is beruháztam egy wokra, szinte mindent abban sütöttem. De mire jó igazán ez a serpenyő?

A wok keleti eredetű, masszív, ovális alakú vasserpenyő, amelyben a speciális alaknak köszönhetően gyorsan és egyenletesen készülnek el az alapanyagok. A wokban párolhatjuk, süthetjük vagy piríthatjuk a húsokat vagy a zöldségeket. 

A wokkal nagyon egyszerű egészségesen főzni, hiszen kevés zsiradék hozzáadásával is ízletes lehet az ételünk, és mivel nagyon hamar elkészül benne bármi, így a tápanyagtartalmukat is megőrzik a benne készülő ételek. Érdemes beruházni rá, mert nagyon változatos és ízletes ételeket készíthetünk benne. 

Mi a wok?

A wok a kínai gasztronómia hagyományos öntöttvas serpenyője, amit ma már a világon mindenhol használnak. Az átmérője 20-tól 30 centiméterig terjed, és nagyon sok recepthez felhasználható. Ha gyorsan szeretnénk valamit készíteni, a wok ideális, hiszen az alakjának köszönhetően a hő egyenletesen oszlik el benne, készüljön benne zöldség, hal vagy húsétel. Az egy- vagy kétfogós serpenyőt még az ókori Kínában találták fel, mert a tüzelőanyagok hiányában muszáj volt gyorsan, egyetlen serpenyőben elkészíteni a hozzávalókból az ételt. 

wokika belső

Hogyan süssünk wokban?

Wokban gyakorlatilag bármi elkészíthető, fehér vagy vörös húsok, tészták és zöldségek is tökéletesen megfőnek benne. De a kiválósága inkább abban rejlik, hogy hányféleképpen lehet benne elkészíteni az ételeket. 

Pirítás

Talán a leggyakoribb elkészítési mód a pirítás, amikor gyorsan kevergetve, kevés fűszerrel készítjük az ételt. Erre a wok tökéletesen alkalmas, hisz az ovális alakja miatt gyorsan és egyenletesen megsülnek benne az alapanyagok, ráadásul a serpenyő tapadásmentes, így nagyon kevés zsiradékra van csak szükségünk. Ilyenkor az a lényeg, hogy az összes hozzávalót vágjuk nagyon apróra, majd a főzési idő hosszúsága szerint tegyük a serpenyőbe egymás után. Minden hozzávaló hozzáadásánál alaposan keverjünk egyet az ételen, hogy ne ragadjon le. 

Sütés

A wok kiválóan alkalmas sült hús, hal vagy zöldség sütésére úgy, hogy még kevesebb olajat is kell használni. Bár a mérete nagyobb, mint egy serpenyőé, a wok mégis kisebb mennyiségű hozzávalók sütésére használható, viszont ezt kevesebb olajjal teszi, amely sokkal magasabbra hevül, elérheti a 180 fokot is. 

Párolás

Szintén a wok jellegzetes alakjának köszönhetően az ételek nagyon jól megpárolódnak benne. Ehhez egy plusz rácsra van csak szükség, amit a serpenyőre kell helyezni, a wokot félig tölteni vízzel, majd amikor a víz forrni kezd, az ételt a rácsra helyezni és az egészet lefedni.  

Ragu

Ha ragut szeretnénk készíteni, akkor is használhatjuk a wokot, először gyorsan megpirítjuk a hozzávalókat, amelyet egy lassabb fázis követ, amikor valamilyen folyadékban, ami lehet víz vagy alaplé, készre főzzük az ételt. 

wokus belső

Tippek és trükkök 

A wokhoz bizony a gáztűzhely a legalkalmasabb, ahol tökéletesen be tudjuk állítani az intenzitását, a villany vagy az indukciós főzőlapok nem igazán alkalmasak erre. Ha hirtelen sütünk valamit, mindig először forrósítsuk fel az olajat, csak azután tegyük bele a hozzávalókat, hogy azok ne veszítsék el a ropogósságukat. A keveréshez kizárólag szilikon- vagy fakanalat használjunk, mert ha megsértjük a wok felületét, elveszti a tapadását.

A wokot úgy tisztítsuk, hogy használat után azonnal töltsük fel forró vízzel, hagyjuk állni, majd utána a mosogatószivacs puha oldalával töröljük át. A legtöbb esetben bőven elég a forró vizes tisztítás, a makacsabb szennyeződéseket óvatosan moshatjuk mosogatószerrel. A végén egy darab olajos papírral érdemes áttörölni a belsejét, hogy megőrizzük a tapadásmentességét. 

Receptek

A teljesség igénye nélkül néhány wokban elkészíthető receptet mutatunk: 

A csirkés-mogyorós tészta sokunk kedvence, amelynek az egyik nagy előnye, hogy húsz perc alatt szuper ebédet vagy vacsorát készíthetünk így.

A zöldséges sült rizs is hasonlóan gyors, laktató és ízletes egytálétel, tökéletes maradékmentő is egyben, szintén hasznos, ha van hozzá egy wok. 

Az ázsiai pirított tészta pedig az igazi klasszikus, wokban készíthető étel, amelyet kedvünkre variálhatunk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon