Nyersen vagy főve? 6 zöldség, melyek hőkezelés után még értékesebbek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Az egészséged érdekében ajánlott mindennap zöldségeket fogyasztani, melyek feltöltik a szervezetet mindenféle jóval. Persze, nem mindegy, milyen formában teszed őket az asztalra.
Nyersen vagy főve? Ha zöldségekről van szó, a legtöbben azonnal rávágják, hogy nyersen fogyasztva egészségesebbek, mivel hő hatására elvész a vitamintartalmuk nagy része. Ez az állítás nem feltétlenül igaz, a zöldségek sütve, főve és egyéb módon elkészítve is egészségesek.
Persze, nem minden zöldségnek tesz jót a hőkezelés, ilyen a petrezselyem, melyet a főzés utolsó mozzanataiban érdemes az ételekhez keverni, és a brokkoli hőkezelésénél is észnél kell lenni. Akadnak azonban olyanok is, melyeknek kifejezetten jót tesz a főzés, párolás, grillezés, mert hő hatására szabadulnak fel, válhatnak hozzáférhetőbbé az értékeik.
Sárgarépa
A sárgarépa legnagyobb értéke a béta-karotin, ez adja meg a zöldség jellegzetes színét. Nyersen nem tud annyira érvényesülni, de hőkezelés hatására meglazul a sejtfal, így felszabadulnak az értékes anyagok. A béta-karotint a szervezet átalakítja A-vitaminná, amely hozzájárul a szem és a bőr egészségéhez. A sárgarépa más értékeket is tartogat a szervezet számára, bővelkedik C-vitaminban, K1-vitaminban, tartalmaz káliumot, rostokat és antioxidánsokat is.
Paradicsom
Az egyik legszerethetőbb zöldség, mely nyersen és főzve is tökéletes, rengetegféle izgalmas fogás készíthető belőle, még savanyítva is érdemes kipróbálni. De vajon, hogy egészségesebb? Jó hír, hogy hőkezelés hatására sem veszik el a vitamintartalma. Ha a paradicsomot hő éri, akkor a répához hasonlóan a sejtfala lebomlik, így a likopin nevű antioxidáns jobban érvényesül. A paradicsom C-vitaminban is gazdag, ám csak nyersen fogyasztva, főzés során veszít ebből az értékéből.
Spenót
A spenót a gyerekek számára nem túl vonzó zöldség, pedig Popey tényleg igyekezett mindent megtenni, hogy a lurkók rákapjanak. A zöldet nyersen és főve is ajánlott fogyasztani. Nyersen C-vitaminban bővelkedik, riboflavin- és káliumértéke is így a legmagasabb. Főve A- és E-vitamin-tartalma érvényesül. A hő hatására a levelek összeesnek, veszítenek a nedvességtartalmukból, így koncentráltabban található meg bennük a folsav, miközben a káros oxálsav mennyisége csökken.
Spárga
Az ínyencek csemegéjét főzve, párolva vagy grillezve esik igazán jól fogyasztani. Így nemcsak finomabb, hanem egészségesebb is: mivel elég vastag a sejtfala, hő hatására megtörik, és A-, B-, C- és E-vitamin szabadul fel, jut a szervezetbe.
Sütőtök
A sütőtök izgalmas zöldség, melyből csodás fogások készülhetnek. Bár nyersen alapból sem szokták fogyasztani, hőkezelés hatására sokkal jobban érvényesülnek a benne található vitaminok: béta-karotint tartalmaz, amely az A-vitamin provitaminja, ez sokkal könnyebben hozzáférhetővé válik a főzés/sütés során.
Szárzeller
A megosztó zöldséget gyakran fogyasztják nyersen, vékonyan felszeletelve, pedig az egészséges zöldségnek a hőkezelés kifejezetten jót tesz. Sütve vagy párolva hozzáférhetőbbé válik a zöldség antioxidáns-tartalma, ezért érdemes ilyen formában a szervezetbe juttatni.
Fotók: Getty Images