A kreol konyha csodája: Fűszeres csirkeszárnyak New Orleans-módra
Csirkeszárny sörös-fokhagymás pácban érlelve, fűszeres vajban sütve
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A csirkeszárnyakat szeretni nem teljesen magától értetődő dolog, pedig sokkal izgalmasabb finomságokat lehet belőlük kihozni, mint a könnyen kiszáradó mellfiléből. Apró, gusztusosan piros, izmos húsdarabok, amiket átjár a fűszerek és a sör aromája - készíts csirkeszárnyakat New Orleans módra!
Mint a legtöbb csirkés étel, ez sem egy agysebészet, nagy vonalakban annyit kell tenni, hogy a szárnyakat egy nappal korábban bepácoljuk sörben, másnap pedig fűszeres vajban pirosra sütjük. Ennyi kell a csodához.
Eleinte persze kissé tartottam tőle, hogy mi van, ha nem lesznek hozzá itthon a szükséges fűszerek, de volt minden. Semmi extrára nincs szükség, de annyira nem, hogy még a leggagyibb kisbolt polcain is ott sorakoznak: csili, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, őrölt bors, fokhagyma - csupa mindennap használt íz. New Orleans már itt van a spájzban.
Alaplé helyett bio leveskocka is megteszi.
Az egyetlen szűk keresztmetszetet talán a csirke alaplé jelenti, de egyrészt roppant megengedőek vagyunk: készítheted vízzel is, mivel a sör, a fokhagyma és a fűszerek íze úgyis mindent visz, másrészt viszont simán ki is cselezhetjük a dolgot, és drogériákban kapható, bio leveskockával is megoldhatjuk a kérdést. Egyébként ezt a bio vonalat nem azért erőltetjük annyira, mert félünk a növényvédőszer-maradványoktól, hanem azért, mert a nem bio leveskockák általában jódozott sót és nátrium-glutamátot tartalmaznak, ennek megfelelően az ízük is olyan, ezzel szemben a bio kocka nem tartalmaz ízfokozót. Majd mi megsózzuk, ha akarjuk.
Csirkeszárnyak New Orleans-módra
Hozzávalók 4 adaghoz
- 25 darab csirkeszárny
- 0.33 liter A páchoz világos sör
- 3 deciliter csirke alaplé
- 1 ízlés szerint só&bors
- 5 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 10 dekagramm A fűszeres vajhoz vaj
- 1 teáskanál csili
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 ízlés szerint só&bors
- 1 teáskanál rozmaring
Elkészítés:
Elkészítjük a sörös pácot, összekeverjük a hozzávalókat, és ráöntjük a húsra. Lefedjük, éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap vegyük elő a húst. Melegítsük fel a sütőt 230 fokra.
Vegyük elő a legnagyobb serpenyőnket, amibe belefér a hús. Ha nincs ekkora, egy lábos is megteszi. Olvasszuk benne meg a vajat.
Szórjuk rá a forró vajra a fűszereket, keverjük el jól.
Szedjük bele a csirkeszárnyakat, és folyamatosan kevergetve süssük. Adjunk hozzá pár kanállal a sörös pácból is.
Amikor az összes hús kapott egy kis pörzsöt (ha necces, inkább több részletben süssük. Nem főzni szeretnénk, hanem pirítani), öntsük át az egészet egy tepsibe, és toljuk be a forró sütőbe.
15-20 percig kell sütni, vagy amíg szép piros nem lesz.
Tálalhatjuk krumplival, rizzsel vagy salátával.
Fotó: Shutterstock