A legjobb mangóchutney: érett gyümölcsből, friss fűszerrel készítsd

Mango chutney
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezzel a recepttel pont olyan intenzíven fűszeres és lédús mangóchutneyt készíthetsz, mint amilyet a legjobb indiai éttermekben szolgálnak fel.

A recept megalkotója nem más, mint a világhírű séf és médiaszemélyiség, Jamie Oliver. A legjobb mangóchutney után kutatva bukkantam rá a receptjére, ami annyira szimpatikus volt, hogy rögtön el is hoztam nektek.

A mangóchutney egyik alapkritériuma (a megfelelő fűszerezés mellett) az érett, de még nem túl puha gyümölcs kiválasztása. Így elkerülheted azt, hogy főzés közben pépessé váljon.

Az elkészült chutneyt pikáns és zamatos szószként használhatod húsos és sajtos ételekhez, teheted hamburgerekbe és szendvicsekbe keleties aroma gyanánt, de samosa vagy tortillachips mellé mártogatósként is isteni.

A legjobb mangóchutney

Mango chutney 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 kg mangó (érett, de nem puha)
  • 500 ml fehérborecet
  • 400 g cukor
  • 2 tk őrölt kardamommag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk chilipor
  • 2 tk Nigella mag (feketekömény)
  • 1 db 8 cm-es gyömbér apróra vágra
  • 1 db friss piros chili
Recept idők

Elkészítés:

A mangókat hámozzuk meg, magozzuk ki, majd daraboljuk apró kockákra, és tegyük félre.

Az ecetet mérjük egy közepes edénybe, adjuk hozzá a cukrot, és forraljuk fel őket. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a keveréket, amíg a cukor teljesen elolvad.

Ezután a friss chili kivételével adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és alacsony hőfokon főzzük őket 45-60 percig, vagy amíg egy sűrű, szirupos állagot kapunk. 

Az utolsó 10 percben adjuk hozzá az apróra vágott chilit.

Töltsük a chutneyt steril, száraz üvegbe, és 6 hónapon belül fogyasszuk el.

Tipp: az intenzívebb ízekért használj egész köményt, koriandert és kardamommagot. Száraz serpenyőben pirítsd le őket, majd egy mozsárban zúzd porrá a chiliporral.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük