
Ropogósra sült tésztabatyu, avagy samosa: minél többféle zöldséggel töltsd meg

Az Indiából származó samosa gyakorlatilag egy tésztabatyu, amelyet fogyaszthatsz előételként, de mivel nagyon tartalmas, könnyedén kitesz egy főétkezést is. Pikáns szósszal vagy csatnival a legjobb!
A samosa, singara vagy sambusa egy közkedvelt indiai étel, amelyben fűszeres zöldséges vagy húsos tölteléket pakolnak a tésztába, majd kisütik vagy megfőzik. A töltelék nagyon gazdag és sokszínű lehet, a vegetáriánus verziókban megtalálható a burgonya, a hagyma, a lencse és más hüvelyesek. A nem vegetáriánus samosákba pedig tojást, csirkét, bárányt vagy egyéb darált húsokat töltenek.
Ebben a receptben az egyik közkedvelt kombinációt ismerheted meg: ez a burgonya, zöldborsó, zöldbab, de bármilyen más zöldséget is használhatsz.
Ropogós samosa

Hozzávalók 4 személyre
- 4 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 0.5 tk só
- 1 tk koriandermag (por)
- 1 tk curry-fűszerkeverék
- 0.5 tk fűszerkömény (por)
- 1 tk gyömbérpor
- 1 csipet szárított chili
- 3 db burgonya
- 15 dkg zöldbab
- 1 bögre zöldborsó
- 1.5 dl víz
- 1 csokor friss koriander
- 1 csomag réteslap (25 dkg)
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy serpenyőt az olajjal, adjuk hozzá a felaprított hagymát, majd amikor üveges, szórjuk rá a sót és a porállagú fűszereket, tegyük bele a felkockázott burgonyát, a feldarabolt zöldbabot, a borsót és a vizet. 12-15 perc alatt pároljuk őket puhára.
Adjuk a zöldségekhez az összevagdalt friss koriandert, egy krumplinyomó segítségével pürésítsük, majd hagyjuk őket langyosra hűlni.
Ezalatt a réteslapokat vágjuk 8-10 cm széles csíkokra, és amíg egy csíkkal dolgozunk, a többit takarjuk le nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket a csík egyik végébe, hajtsuk rá átlósan a tészta sarkát, hogy háromszöget kapjunk, majd folytassuk a hajtogatást a csík végéig. A végét kenjük meg egy kis vízzel, hogy odaragadjon a háromszöghöz.
Hevítsünk fel annyi olajat, amennyi ellepi a samosákat, majd közepes hőfkon, 2-3 perc alatt süssük őket aranybarnára. Csöpögtessük le őket, és rögtön tálaljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!