Ropogósra sült tésztabatyu, avagy samosa: minél többféle zöldséggel töltsd meg

Samosa-1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az Indiából származó samosa gyakorlatilag egy tésztabatyu, amelyet fogyaszthatsz előételként, de mivel nagyon tartalmas, könnyedén kitesz egy főétkezést is. Pikáns szósszal vagy csatnival a legjobb!

A samosa, singara vagy sambusa egy közkedvelt indiai étel, amelyben fűszeres zöldséges vagy húsos tölteléket pakolnak a tésztába, majd kisütik vagy megfőzik. A töltelék nagyon gazdag és sokszínű lehet, a vegetáriánus verziókban megtalálható a burgonya, a hagyma, a lencse és más hüvelyesek. A nem vegetáriánus samosákba pedig tojást, csirkét, bárányt vagy egyéb darált húsokat töltenek.

Ebben a receptben az egyik közkedvelt kombinációt ismerheted meg: ez a burgonya, zöldborsó, zöldbab, de bármilyen más zöldséget is használhatsz.

Ropogós samosa

Samosa

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 tk
  • 1 tk koriandermag (por)
  • 1 tk curry-fűszerkeverék
  • 0.5 tk fűszerkömény (por)
  • 1 tk gyömbérpor
  • 1 csipet szárított chili
  • 3 db burgonya
  • 15 dkg zöldbab
  • 1 bögre zöldborsó
  • 1.5 dl víz
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 csomag réteslap (25 dkg)
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy serpenyőt az olajjal, adjuk hozzá a felaprított hagymát, majd amikor üveges, szórjuk rá a sót és a porállagú fűszereket, tegyük bele a felkockázott burgonyát, a feldarabolt zöldbabot, a borsót és a vizet. 12-15 perc alatt pároljuk őket puhára.

Adjuk a zöldségekhez az összevagdalt friss koriandert, egy krumplinyomó segítségével pürésítsük, majd hagyjuk őket langyosra hűlni.

Ezalatt a réteslapokat vágjuk 8-10 cm széles csíkokra, és amíg egy csíkkal dolgozunk, a többit takarjuk le nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.

Tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket a csík egyik végébe, hajtsuk rá átlósan a tészta sarkát, hogy háromszöget kapjunk, majd folytassuk a hajtogatást a csík végéig. A végét kenjük meg egy kis vízzel, hogy odaragadjon a háromszöghöz.

Hevítsünk fel annyi olajat, amennyi ellepi a samosákat, majd közepes hőfkon, 2-3 perc alatt süssük őket aranybarnára. Csöpögtessük le őket, és rögtön tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük