Áfonyás-fehér csokis álom, más néven sajttorta
Sütés nélkül készül, és ellenállhatatlan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sajttortát főleg azért szeretünk készíteni, mert amellett, hogy finom, egy csomó variációja létezik. Tehetünk rá bármilyen idénygyümölcsöt, ami ezúttal az áfonya lesz, a krémben pedig megbújik egy csomó fehér csoki. Azt hiszem, ezt már nem kell fokozni.
Ehhez a verzióhoz pedig még a sütőt sem kell bekapcsolni, mondtam már, hogy imádjuk a hidegen készíthető sajttortákat? Igaz, a fehér csokit meg kell olvasztani gőz fölött, de az szerencsére nagyon gyorsan megy.
Különösebb konyhai tapasztalatot vagy ügyességet nem is igényel ez a torta sem, és ha betartod a receptben leírt sorrendet, akkor fél óra alatt készen is lehet a süteményed.
Néhány óra hűtésre szüksége van
Mint a legtöbb hideg sajttortát, ezt is hűteni kell egy ideig, ezt mindenképpen számold bele! Tehát, ha délután, uzsonnaidőben vársz rá vendégeket, akkor egyrészt hihetetlenül népszerű leszel náluk egy csapásra, másrészt viszont ebéd előtt rakd össze a tortát, hogy legyen ideje összedermedni. A csoki segíteni fog, biztos, hogy remek állaga lesz a végén.
Áfonyás-fehér csokis sajttorta
Hozzávalók 8 adaghoz
- 10 dekagramm Az alaphoz keksz
- 5 dekagramm olvasztott vaj
- 15 dekagramm A krémhez fehér csoki
- 10 dekagramm mascarpone
- 250 mililiter habtejszín
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 20 dekagramm Az öntethez áfonya
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
Először apróra tördeljük a fehér csokit, és gőz fölött megolvasztjuk. (Alsó edényben forr a víz, a felső edényben olvad a csoki.) Ha kész, időnként megkevergetve hagyjuk kihűlni.
Most elkészítjük a kekszalapot: a kekszet megdaráljuk (vagy eleve darált keksszel dolgozunk), és jól összekeverjük a puha vajjal. Olyan állagúnak kell lennie, hogy összeálljon "homokgombóccá". Ha nem áll össze, akkor tehetünk bele még egy kis tejet. Ha elégedettek vagyunk az állagával, nyomkodjuk bele egy kapcsos tortaforma aljába.
Verjük fel a tejszínt kemény habbá.
A most már szobahőmérsékletű mascarponéba keverjük bele az olvasztott csokit a vaníliakivonattal együtt.
Ha ez megvan, akkor óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot is. (Először a hab harmadát simán belekeverjük, ezzel fellazítjuk, majd a kétharmadát óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk).
Most megkóstoljuk. Adhatunk hozzá egy csipet sót, és ha nem elég édes az ízlésünknek, keverhetünk bele egy kis porcukrot, de azért számítsuk hozzá, hogy az öntet édes lesz a tetején.
Simítsuk bele a krémet a tortaformába, jól egyengessük el, csapkodjuk a pulthoz, hogy elterüljön és feljöjjön a levegő, ha szorult bele. Tegyük a hűtőbe.
Végül elkészítjük az áfonyaöntetet. Az áfonya felét a cukorral és a vízzel feltesszük forrni. Egy kicsit megrottyantjuk, addig, amíg a gyümölcs meg nem puhul. Levesszük a hőforrásról, villával összetörjük a gyümölcsöt. Ha akarjuk, átpasszírozhatjuk, de egyáltalán nem muszáj. Az öntetet csak tálalás előtt tesszük a tortára, a tetejére pedig rászórjuk a friss áfonyákat.
Fotó: Shutterstock