Csupa csoki brownie áfonyával és mandulával - Egyszerre puha és roppanós

áfonyás mandulás brownie cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A brownie megunhatatlan csokoládés édesség, ha pedig gyümölccsel és magvakkal dúsítjuk, egészen különleges lesz.

A brownie egy szinte elronthatatlan amerikai csokis sütemény, amelyben az alapreceptet sokféleképpen lehet variálni. A csokihoz illenek az édes és a savanykásabb ízek is, a magvak és a gyümölcsök, főleg a bogyós fajták. Azért írom, hogy szinte elronthatatlan, mert ugyan a tésztát tényleg csak össze kell keverni, de a sütésnél figyelni kell, hogy a sütemény belseje ne süljön túl, hisz a brownie-nak pont az a lényege, hogy belül puha, szinte ragacsos legyen. 

Áfonyás mandulás brownie

áfonyás mandulás brownie recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 300 gramm étcsokoládé (70 százalékos)
  • 150 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 100 gramm barnacukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 100 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 200 gramm áfonya
  • 50 gramm mandula (darabolt)
  • 30 gramm kakaó
Recept idők

Elkészítés:

A szeletelt mandulát tegyük forró serpenyőbe, és pirítsuk pár percig, vigyázva, hogy meg ne égjen. Tegyük hűlni egy tányérra.  Az áfonyát óvatosan mossuk meg, majd tegyük papírtörlőre megszáradni. 

A csokoládét törjük apróra, és vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a vajat. 

A cukrot és a tojásokat keverjük habosra, és öntsük hozzá a vanília kivonatot, majd a csokoládés keveréket. 

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sütőport, majd szitáljuk hozzá a csokis masszához, és keverjük simára. Keverjük hozzá a megpirított mandulát és óvatosan az áfonyát is. 

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát. 

Süssük 35 percig, vigyázva arra, hogy csak a külseje legyen roppanós, a belseje maradjon puha, szaftos. Hagyjuk kihűlni a tepsiben. 

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük