Áfonyás pite a legomlósabb tésztával: a gazdag tölteléket csak szeretni lehet
Az áfonya viszonylag ritkán szerepel pitetöltelékként, azonban a savanykás gyümölcs remek alapanyaga a desszertnek: omlós tészta közé kerül a lágy töltelék.
Ezt az áfonyás morzsasütit csak szeretni lehet! Különleges, mégis gyorsan készülő desszert, amelyben a lekvárrá sült gyümölcsön egy ropogós tésztaréteg terül el. A hagyományos morzsasütikkel ellentétben ebbe a tésztába kókuszreszelék is kerül, így pluszízzel egészül ki a sütemény.
Az áfonya mellett más erdei gyümölcsöt is felhasználhatsz: az összeállításnak jól áll a málna és a szeder is, vagy ha éppen nem tudod elegendő mennyiségben beszerezni a bogyósokat, akkor a fennmaradó részt reszelt almával is pótolhatod, ahogy ennél a szintén mennyei áfonyás-almás morzsasütinél is láthatod.
Az áfonyás réteghez: az áfonyát mossuk meg, tegyük egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat és a kukoricakeményítőt, és forgassuk össze. Borítsuk egy közepes tepsibe vagy jénaiba (ez lehet kerek vagy szögletes is), és tegyük félre.
A morzsaréteghez: egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, kókuszreszelék, cukor, só), majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a kockákra vágott vajalternatívát (vagy margarint), és kézzel dolgozzuk egybe. Egy elsőre száraznak tűnő, de két ujjal összecsípve összeálló tésztát kell, hogy kapjunk.
Morzsoljuk az áfonyás réteg tetejére, helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk néhány percig hűlni, majd tetszés szerint vaníliafagyival fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu