Áfonyás-almás morzsasüti: zabpehellyel még roppanósabb

Afonyas-almas-morzsasuti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a morzsasüti egy végtelenül szaftos, gyümölcsös és rostban gazdag desszert, és annyira mutatós, hogy vendégvárónak is beillik.

A morzsasüti igazi jolly joker a desszertek között: szinte bármilyen gyümölcsös töltelékkel elkészíthető, a tésztája sem igényel különösebb hozzáértést, mégis egy mutatós és nagyon finom sütemény lesz a végeredmény. Ebbe a változatba zabpehely és mandulaliszt kerül, így gluténérzékenyként is bátran fogyaszthatod.

A töltelék alapja édes alma és fanyar áfonya, a remek párost pedig kevés fahéj, gyömbér és szerecsendió is kiegészíti. Egy ideje minden olyan desszerthez adok egy kevés szerecsendiót is, amelyhez fahéjat ír a recept, és azt tapasztalom, hogy a fahéj is sokkal hangsúlyosabbá válik általa. Ennél a morzsasütinél mindenképp adj neki egy esélyt te is!

A megadott hozzávalók 4 db kb. 10 cm-es átmérőjű ramekin (szuflé) tálhoz vagy egy 20x20 cm-es tepsihez elegendők.

Áfonyás-almás morzsasüti

Afonyas-almas-morzsasuti-1

Hozzávalók 4 adaghoz

A töltelékhez:

  • 3 db édes alma meghámozva és felkockázva
  • 250 g áfonya
  • 1 ek citromlé
  • 2 ek víz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1 csipet

A morzsaréteghez:

  • 50 g nagy szemű zabpehely
  • 50 g mandulaliszt
  • 50 g darabolt mandula
  • 60 g barna vagy kókuszvirágcukor
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet
  • 50 g szilárd kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsük elő a sütőt 180 fokra, és a sütőtálakat kenjük ki gazdagon kókuszolajjal.

A töltelékhez az áfonyán kívül tegyünk minden hozzávalót egy kisebb edénybe, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük 15 percig. Adjuk hozzá az áfonyát is, főzzük további 5 percig. Tegyük félre.

A morzsaréteghez tegyünk minden hozzávalót egy tálba, és kézzel dolgozzuk el a kókuszolajat. Ha túl száraz, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Akkor jó, ha a tészta kissé összetapad, ha az ujjaink közé csípjük.

Kanalazzuk a tölteléket az edények aljára, majd bőségesen szórjuk meg a morzsával. Tegyük sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.

Azonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük