Sűrű, tápláló kolumbiai krumplileves: az ajiaco egytálételként is megállja a helyét

kblcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A jól megpakolt, látványos, sűrű kolumbiai burgonyaleves csirkehússal és intenzív fűszerezéssel készül.

A nagyiféle húslevesre mindig azt szoktuk mondani, gyógyír minden bajunkra. A kolumbiaiak nemzeti leveséről is valami hasonlót mondanak, egész pontosan azt, hogy az ajiaco bánatűző finomság, ami a háborgó lelket megnyugtatja.

A leves lelke a burgonya, ami nagyon fontos alapanyag a kolumbiai konyhában. Úgy tartják, az ország őslakosai lehettek a világ első krumplitermesztői. Az eredeti recept szerint háromféle burgonyából készül, ami Kolumbiában terem, yukon gold, russets, sima piros héjú. Itthon csalnunk kell egy kicsit, használjunk három helyett kétfajtát, piros és sárga héjút.

A leves a szép aranyló színét a yukon gold burgonyától kapja, de 1 teáskanálnyi sáfrány is kerülhet a levesbe, hogy még szebb legyen. A fűszerekkel is bajban lehetünk, de szerencsére van olyan, ami passzol a burgonyához. A levesben az egyik meghatározó fűszernövény a guascas, amit idehaza lehetetlenség beszerezni, ehhez a növényhez leginkább a babérlevél hasonlít, ezért ezzel lehet helyettesíteni.

A tartalmas levesben a krumpli és hús mellé hagyma és kukorica is kerül. Kolumbiában mindig kínálnak külön tányéron főtt rizst és avokádót a leves mellé, a tetejére pedig  kapribogyó és tejszín is kerül.

Kolumbiai krumplileves

kblct

Hozzávalók 8 személyre:

A leveshez:

  • 1 kilogramm sárga burgonya
  • 1 kilogramm piros burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kilogramm csirkemell (csontos vagy filé)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 darab zellergumó
  • 1 csokor koriander
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 darab csöves kukorica
  • 4 darab babérlevél
  • só és bors ízlés szerint

A tálaláshoz:

  • kapribogyó ízlés szerint
  • tejföl vagy tejszín ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát közepes méretű kockákra vágjuk fel.

A csöves kukoricát törjük vagy vágjuk darabokra.

A húst és a hagymákat (vöröshagyma, darabolt póré és fokhagymagerezdek) bő vízben tegyük fel főni, a keletkező habot szűrjük le. Miután a hús megpuhult (35-45 perc), vegyük ki a vízből, lefedve tegyük félre.

A hús főzővízébe a hagymák mellé tegyük a feldarabolt burgonyákat, a félbevágott zellergumót, a kukoricacsöveket, majd fűszerezzük sóval, borssal és babérlevéllel. Amikor a krumpli megpuhult (25-35 perc), a finomra vágott koriandert is keverjük a levesbe.

Tálalásnál a húst villával tépkedjük össze, majd pakoljuk a levesbe. Az ajiacót tejföllel, kapribogyóval megpakolva tálaljuk, mellé pedig avokádót és főtt rizst is kínáljunk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük