Almás batátakrémleves - az édesburgonya nemcsak köretnek jó
Édes, krémes, szénhidrátszegény leves batátából

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Batátából minden finomabb, mint sima krumpliból, miért ne főzhetnénk belőle levest is? Ráadásul az édesburgonyával szemben nincsenek is elvárások (még), hogy milyen ízűnek kell lennie szabály szerint, ezért nyugodtan kísérletezhetünk az ízekkel. Tegyünk bele almát!

A édesburgonya tényleg finom édes, még sincs benne annyi szénhidrát, mit a simában. Máris a legjobb haverunk. Ráadásul mindenféle ételt lehet belőle készíteni, amit krumpliból is, szóval, ha eddig nem voltál a rajongója, akkor vezesd be a konyhádba, és válj azzá!

Szerencsére ma már itthon is termesztik, úgyhogy a karbonlábnyoma miatt sem kell aggódnod - már ha a környezetvédelmi szempontok is fontosak számodra, amikor ételt választasz. Nekem mondjuk nem igazán sikerült az idei termés, de a szomszédnak szerencsére igen, szóval nem reménytelen.

Az átlagos krémlevesekkel szemben most egy kicsit megbolondítjuk a dolgot: a batátát nem vízben tesszük fel főni, hanem előtte egy kicsit megforgatjuk a dinsztelt hagymán. Ha szerencsénk van, kap egy kis pörzsöt is így, ami kimondottan jól áll neki. A többi elintézi az alma meg a fűszerek.

Almás batátakrémleves

batátaleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 darab hagyma
  • 0.5 kilogramm batáta (tisztítva)
  • 1 darab savanykás alma
  • 1.5 liter zöldség alaplé, vagy víz és bio leveskocka
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 ízlés szerint
  • 0.5 kávéskanál szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 150 mililiter tejföl vagy tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát megdinszteljük az olaj és a vaj keverékén, közben meghámozzuk és kockákra vágjuk a batátát.

Rádobjuk a batáta kockákat, és kevergetés közben sütögetjük egy kicsit.

Feltöltjük alaplével, vagy vízzel, és hozzáadjuk a bio leveskockát. Sózzuk.

Hozzáadjuk a többi fűszert is.

Meghámozzuk és felkockázzuk az almát, és amikor már majdnem teljesen megpuhult a batáta, azt is hozzáadjuk.

Mikor megpuhult az alma is, elzárjuk a hőforrást, hozzáadjuk a tejfölt vagy tejszínt, és botmixerrel pépesítjük.

Levesbetétnek jó hozzá kockára vágott alma, vagy szórhatunk rá fetasajtot, locsolhatunk bele tökmagolajat, vagy ropogósra sült bacon nel is finom.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük