Almás batátakrémleves - az édesburgonya nemcsak köretnek jó
Édes, krémes, szénhidrátszegény leves batátából
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Batátából minden finomabb, mint sima krumpliból, miért ne főzhetnénk belőle levest is? Ráadásul az édesburgonyával szemben nincsenek is elvárások (még), hogy milyen ízűnek kell lennie szabály szerint, ezért nyugodtan kísérletezhetünk az ízekkel. Tegyünk bele almát!
A édesburgonya tényleg finom édes, még sincs benne annyi szénhidrát, mit a simában. Máris a legjobb haverunk. Ráadásul mindenféle ételt lehet belőle készíteni, amit krumpliból is, szóval, ha eddig nem voltál a rajongója, akkor vezesd be a konyhádba, és válj azzá!
Szerencsére ma már itthon is termesztik, úgyhogy a karbonlábnyoma miatt sem kell aggódnod - már ha a környezetvédelmi szempontok is fontosak számodra, amikor ételt választasz. Nekem mondjuk nem igazán sikerült az idei termés, de a szomszédnak szerencsére igen, szóval nem reménytelen.
Az átlagos krémlevesekkel szemben most egy kicsit megbolondítjuk a dolgot: a batátát nem vízben tesszük fel főni, hanem előtte egy kicsit megforgatjuk a dinsztelt hagymán. Ha szerencsénk van, kap egy kis pörzsöt is így, ami kimondottan jól áll neki. A többi elintézi az alma meg a fűszerek.
Almás batátakrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 darab hagyma
- 0.5 kilogramm batáta (tisztítva)
- 1 darab savanykás alma
- 1.5 liter zöldség alaplé, vagy víz és bio leveskocka
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 ízlés szerint só
- 0.5 kávéskanál szerecsendió
- 1 gerezd fokhagyma
- 150 mililiter tejföl vagy tejszín
Elkészítés:
Rádobjuk a batáta kockákat, és kevergetés közben sütögetjük egy kicsit.
Feltöltjük alaplével, vagy vízzel, és hozzáadjuk a bio leveskockát. Sózzuk.
Hozzáadjuk a többi fűszert is.
Meghámozzuk és felkockázzuk az almát, és amikor már majdnem teljesen megpuhult a batáta, azt is hozzáadjuk.
Mikor megpuhult az alma is, elzárjuk a hőforrást, hozzáadjuk a tejfölt vagy tejszínt, és botmixerrel pépesítjük.
Levesbetétnek jó hozzá kockára vágott alma, vagy szórhatunk rá fetasajtot, locsolhatunk bele tökmagolajat, vagy ropogósra sült bacon nel is finom.
Fotó: Shutterstock