Melengető, almás céklakrémleves tormával ízesítve – Az ünnepi asztalra is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A cékla nem csak egészséges, nagyon sokoldalúan felhasználható zöldség, akár gyümölccsel kombinálva krémleves is készülhet belőle az ünnepi asztalra.
A céklát sokan nem szeretik, pedig egy szuper és nagyon egészséges zöldség. Nem elég, hogy tele van vassal, de sok káliumot, kalciumot, foszfort és ként is tartalmaz. A-, B- és C-vitamin-tartalma is jelentős, tökéletes immunerősítő. A legtöbben klasszikus savanyúságként fogyasztják, pedig rengeteg más elkészítési módja létezik. Sütőben sütve krémesre sül, de ha épp húsmentes napot tartasz, fasírtot is készíthetsz belőle.
Nem csak halászlét érdemes az ünnepi asztalra tenni, a krémlevesnek is biztosan örülni fognak a vendégek, főleg, ha különleges. Az alma-cékla tökéletes párosítás, a végén pedig egy kis tormával nemcsak a látványt dobhatod fel, hanem egészen pikánssá is teheted a levest.
Almás céklakrémleves tormával
Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 darab cékla
- 1 darab alma
- 1 evőkanál torma (ecetes)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- víz
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Hámozzuk meg a céklát és az almát, majd kockázzuk fel.
A hagymát vágjuk apróra, olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a céklát. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal. Addig főzzük, míg megpuhul, és amikor már majdnem puha, tegyük hozzá a felkockázott almát is.
Ha még intenzívebb ízre vágyunk, a céklát süssük sütőben egy kevés olívaolajjal, fokhagymával, majd az almát is kockázzuk hozzá, mielőtt a cékla teljesen megpuhul. Használjuk a cékla által kiengedett levet, öntsük fel vízzel, majd egy lábasban forraljunk még egyet rajta.
Botmixerrel pépesítsük a levest, majd a végén keverjük hozzá a tormát.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors