10 pompás almás finomság az őszi napokra: ezekkel kedveskedj a családnak
Az alma a kötelező őszi finomságok egyike, melyből a legfinomabb sütemények készülhetnek, mutatunk is párat!
Az almás pite igazi klasszikus, amit szeretünk egyszerűen, rácsozva, pudinggal is. Dobd fel a tölteléket dióval, hogy még ellenállhatatlanabb legyen!
A tészta egyik titka a liszt, a vaj és a cukor aránya. Továbbá a hideg vaj, amitől igazán omlós lesz a pite. Arra is figyelj, hogy csak addig gyúrd, amíg épp összeáll, így elkerülheted, hogy kemény legyen. Sőt, ha teheted, a kezed helyett késes robotgéppel morzsold össze a vajat a liszttel.
Ha van időd, pihentesd a tésztát, hogy könnyebben nyújtható és omlós legyen a végeredmény. Az alma levét mindig nyomkodd ki, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát.
Kínálhatod tejszínhabbal vagy sodóval is!
A hideg vajat kockázzuk fel, majd morzsoljuk össze a liszttel, a porcukorral és a csipet sóval. Ha már morzsás állagú, tegyük hozzá a tojássárgát és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Késes robotgéppel is összeállíthatjuk a tésztát.
Vegyük ketté, és készítsünk belőlük cipókat. Letakarva tegyük a hűtőbe fél órára.
Közben az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki és reszeljük le. Locsoljuk meg a citrom levével, hogy a gyümölcs ne barnuljon meg. Adjuk hozzá a kristálycukrot, a fahéjat, és keverjük bele a durvára vágott diót. Hagyjuk állni egy kicsit.
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vagy vajazzuk és lisztezzük ki.
Az egyik tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen, majd béleljük ki vele a tepsi alját. Szórjuk meg egy evőkanál zsemlemorzsával, hogy felszívja az alma levét. Osszuk el egyenletesen az almás-diós keveréket a tésztán.
A maradék cipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Villával szurkáljuk meg néhány helyen, hogy a gőz távozhasson. Kenjük meg a pite tetejét felvert tojással, majd süssük 35-40 percig, amíg aranybarna lesz.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu