Fantasztikusan omlós almás-diós pite: ezekkel az arányokkal mindig sikerül

4
Nyomtatás
almas-pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az almás-diós pite nemcsak az ízével varázsol el, hanem az illatával is, ami az egész konyhát betölti, miközben sül.

Az almás pite igazi klasszikus, amit szeretünk egyszerűen, rácsozva, pudinggal is. Dobd fel a tölteléket dióval, hogy még ellenállhatatlanabb legyen!

A tészta egyik titka a liszt, a vaj és a cukor aránya. Továbbá a hideg vaj, amitől igazán omlós lesz a pite. Arra is figyelj, hogy csak addig gyúrd, amíg épp összeáll, így elkerülheted, hogy kemény legyen. Sőt, ha teheted, a kezed helyett késes robotgéppel morzsold össze a vajat a liszttel. 

Ha van időd, pihentesd a tésztát, hogy könnyebben nyújtható és omlós legyen a végeredmény. Az alma levét mindig nyomkodd ki, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. 

Kínálhatod tejszínhabbal vagy sodóval is!

Almás-diós pite

almas-pite2

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg dió
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 0.5 db citrom leve

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A hideg vajat kockázzuk fel, majd morzsoljuk össze a liszttel, a porcukorral és a csipet sóval. Ha már morzsás állagú, tegyük hozzá a tojássárgát és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Késes robotgéppel is összeállíthatjuk a tésztát.

Vegyük ketté, és készítsünk belőlük cipókat. Letakarva tegyük a hűtőbe fél órára. 

Közben az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki és reszeljük le. Locsoljuk meg a citrom levével, hogy a gyümölcs ne barnuljon meg. Adjuk hozzá a kristálycukrot, a fahéjat, és keverjük bele a durvára vágott diót. Hagyjuk állni egy kicsit.

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vagy vajazzuk és lisztezzük ki. 

Az egyik tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen, majd béleljük ki vele a tepsi alját. Szórjuk meg egy evőkanál zsemlemorzsával, hogy felszívja az alma levét. Osszuk el egyenletesen az almás-diós keveréket a tésztán.

A maradék cipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Villával szurkáljuk meg néhány helyen, hogy a gőz távozhasson. Kenjük meg a pite tetejét felvert tojással, majd süssük 35-40 percig, amíg aranybarna lesz. 

Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon