Isteni almás szelet vaníliapudinggal és fahéjas morzsával: omlós, vajas tészta az alap

almásvaníliás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár az alma önmagában is finom gyümölcs, édes vaníliával és fahéjjal párba állítva egyszerűen mennyei.

Ha szereted az almás pitét, ezt a vaníliakrémes, fahéjmorzsás változatot egész biztosan imádni fogod. Az egyszerűség kedvéért a főzött krém helyett pudingport használtunk, de ezt keményítőre és vaníliakivonatra cserélheted, vagy elkészítheted házilag is a vaníliapudingot.

Omlós, vajas tésztán terülnek el az almaszeletek, azon a puding, majd az édes morzsa. Hogy a tésztát ne áztassa el a gyümölcs és a krém, érdemes elősütni, de akár egy leheletvékony réteg búzadarát vagy zsemlemorzsát is szórhatsz rá. Hogy visszaadja az almáspite-érzést, a süti tetejére fahéjas morzsa kerül, a melegítő fűszer és az alma kombinációja biztosan felidézi a nagyiféle klasszikus desszertet.

Almás szelet vaníliapudinggal

almásvaníliás2

Hozzávalók 15 szelethez

Tészta:

  • 125 gramm vaj (puha)
  • 150 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 210 gramm liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 400 gramm alma

Vaníliapuding:

  • 3 ek vaníliás pudingpor
  • 3 ek cukor
  • 360 ml tej

Morzsa:

  • 120 gramm liszt
  • 0.5 tk sütőpor
  • 70 gramm barna cukor
  • 0.5 tk fahéj
  • 80 gramm vaj (hideg)
Recept idők

Elkészítés:

A vaníliapudingot főzzük meg a csomagoláson található útmutató szerint, de az alábbi mennyiségekkel. Ha kész, hűtsük ki teljesen.

Készítsük el a morzsát: a lisztet, a sütőport, a cukrot és a fahéjat keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk egybe, míg morzsás állaga nem lesz, majd fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x30 centis tepsit.

Készítsük el a tésztát: a puha vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojást, keverjük el, majd szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Gyúrjuk össze a tésztát, majd nyomkodjuk bele az előkészített tepsibe, toljuk a sütőbe 10-15 percre.

Az almát hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Itassuk le róla a felesleges nedvességet. Tegyük a tésztára, hogy mindenhol befedje, majd öntsük rá a vaníliapudingot, oszlassuk el rajta. Szórjuk a tetejére a fahéjas morzsát. 

Toljuk a sütőbe 25-30 percre. Várjuk meg, míg kihűl, majd szeleteljük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük