Mesés karácsonyi gyümölcskenyér - Omlós és nagyon finom
Ezt a karácsonyi gyümölcskenyeret a család apraja-nagyja élvezettel fogja falatozni!
A puha, illatos kuglóf hosszú idők óta hozzátartozik az ünnepekhez, így a karácsonyhoz is. Nagyanyáink leginkább kelt tésztából készítették, de sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ha a kevert változatot teszed az asztalra, hiszen a tésztát 15 perc alatt összeállíthatod.
A karácsonyi sütit dobd fel az ünnep kedvenc fűszereivel, a fahéjjal, a szegfűszeggel, továbbá kerülhetnek bele különféle aszalványok is. Almával sokféle tésztát finomabbá tehetsz, a piték és a torták mellett a kuglófot is. A gyümölcs a sütit puhává, szaftossá varázsolja, és attól sem kell félni, hogy másnapra kiszárad.
A hófehér cukormáznak köszönhetően a kuglóf dércsípte hatást kelt, és tálalás előtt még különféle karácsonyi motívumokkal is dekorálható.
Az almát pucoljuk meg, reszeljük le, vagy vágjuk kis kockákra, és locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A vajat és a kétféle cukrot keverjük ki jó habosra, és egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Forgassuk hozzá a sütőporral, a szegfűszeggel és a fahéjjal vegyített lisztet, majd dolgozzuk simára a masszát. Tegyük hozzá az almát, a kis darabokra vágott diót és a mazsolát.
Egy kuglófformát kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel, és simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben, 170 fokon süssük körülbelül 50 percig. Ekkor végezzünk tűpróbát. Ha a kuglófba szúrt hegyes kést vagy tűt üresen húzzuk ki, kivehetjük a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni.
A mázhoz a porcukrot kevés vízzel keverjük simára, majd csorgassuk a kuglófra. Díszítsük ízlés szerint ünnepi figurákkal, és még porcukorral is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu