Mennyei toszkán édes kenyér: mazsola gazdagítja a puha tésztát
Toszkána nemcsak a borairól, hanem édességeiről és kenyereiről is híres. Megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon Lucca városának egyik legendás finomságát, a toszkán édes kenyeret.
A hűvös, őszi reggeleken tökéletes napindító lehet ez a puha, almával készült és édes almamázzal nyakon öntött kenyér. Vagy lehet, hogy inkább a délutáni tea mellé kívánnál egy édes süteményt? Semmi akadálya!
A tésztába reszelt alma, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió kerül, a máz pedig almaborral fő. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, a látvány pedig önmagáért beszél.
A kenyérhez készült mázból készíts bátran többet, majd használd fel a reggeli müzli vagy palacsinta mellé öntetnek.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Vajazzunk, majd lisztezzünk ki egy 20x10 cm-es kenyérsütő formát.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót, a szerecsendiót és a szegfűszeget.
Egy másik közepes tálban keverjük össze az olajat, a cukrot, a tojásokat és az almaszószt.
Ha mindkét tálban összekevertünk mindent, adjuk hozzá a száraz hozzávalós keveréket a nedves keverékhez. Alaposan dolgozzuk össze, majd keverjük bele az apróra kockázott almát. Öntsük a formába, majd tegyük be az előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha megsült a kenyér, vegyük ki a sütőből, picit várjunk, amíg hűl, majd fordítsuk ki a sütőformából és pihentessük.
Készítsük el a mázat, amíg a süti pihen.
Az almabort egy közepes serpenyőben forraljuk fel magas lángon. Addig főzzük, amíg felére redukálódik. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.
Ekkor adjuk hozzá a vajat, a porcukrot és a sót. Csökkentsük a hőt, és lassú tűzön főzzük tovább gyakori keverés mellett. Addig főzzük, amíg szirupos állaga nem lesz.
Amikor elkezd besűrűsödni, el is készült, és már nincs is más dolgunk, mint ráönteni a kenyérre.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu