Mennyei toszkán édes kenyér: mazsola gazdagítja a puha tésztát

cover kalacs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Toszkána nemcsak a borairól, hanem édességeiről és kenyereiről is híres. Megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon Lucca városának egyik legendás finomságát, a toszkán édes kenyeret.

Az olaszul buccellato néven ismert finomság eredete egészen a római korig nyúlik vissza. A szó a latin buccellatumból ered, amely kör alakú kenyeret jelent.

A történet szerint annak idején ezt a kenyeret az alattvalók között osztogatták a toszkán uralkodók, illetve katonakenyérnek is hívták, a pékek pedig úgy sütötték meg, hogy azt az emberek, mint egy karkötőt, a karjukra tudják fűzni és szállítani.

Tésztája hasonló a kenyéréhez, azonban jóval gazdagabb és színesebb ízvilágot ötvöz. Általában mazsolával és ánizzsal készül, de sokszor kerül bele dió is. Tökéletes kiegészítője lehet egy finom reggelinek, de még másnap, kissé szikkadtan is kiváló pirítós készíthető belőle, így biztosan nem megy kárba.

Toszkán édes kenyér

toszkan-kenyer

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához:

  • 550 g liszt
  • 150 g cukor
  • 10 g élesztő
  • 220 ml meleg víz
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g szobahőmérsékletű vaj
  • 50 g mazsola
  • 20 g ánizs
  • 1 kk
  • ízlés szerint extraszűz olívaolaj

A kenéshez:

  • 1 db tojásfehérje
  • 2 ek cukor
  • 2 ek víz
Recept idők

Elkészítés:

A mazsolát áztassuk be meleg vízbe. Amíg az apró szemek megszívják magukat, kezdjük el a tészta dagasztását.

Először a lisztet és a cukrot tegyük a keverőtálba, majd öntsük hozzá a meleg víz felében feloldott élesztőt. Dagasztás közben még adjuk hozzá a maradék vizet is.

A tésztát készíthetjük dagasztógéppel vagy anélkül is, kinek hogyan kényelmesebb.

Amikor a tészta teljesen felszívta a vizet, adjuk hozzá a tojássárgáját és a szobahőmérsékletű vajat.

Innentől már alacsonyabb sebességgel, illetve finomabb mozdulatokkal gyúrjuk a tésztát egészen addig, amíg sima, de még kicsit ragacsos állagú nem lesz.

Ha elkészült, mehet bele az ánizs, a kinyomkodott mazsola és a só is, majd a keveréket újból jól össze kell gyúrni.

Olajos kézzel vegyük ki a tálból a tésztát, formáljunk belőle golyót és tegyük át egy olívaolajjal kikent tálba.

Takarjuk le, és körülbelül 3 órát kelesszük a tésztát.

Utána újból gyúrjuk át gyengéden, majd formáljunk belőle egy hosszú és vékony kolbászformát.

A kenyér sütését kétféleképpen is csinálhatjuk: vagy egy kivajazott kuglófformába tesszük bele a tésztát, hogy legyen luk a közepén, vagy úgy csináljuk, ahogyan még nagyanyáink is tették: sütőpapírral kibélelünk egy 30x30 cm-es tepsit, majd a közepére hőálló poharat helyezünk, és aköré tekerjük a tésztát.

Sütés előtt további egy órát pihentetjük a kenyeret szobahőmérsékleten.

A kenéshez – még sütés előtt – készítsünk egy egyszerű cukorszirupot. Két evőkanál forró vízben oldjuk fel a két evőkanál cukrot, majd öntsük hozzá a tojásfehérjét és habosítsuk fel az elegyet.

Az elkészült sziruppal finoman kenjük meg a kenyeret, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt süssük aranybarnára.

Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni, és főzzünk mellé egy finom kávét!

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük