Puha almás-fahéjas vajas keksz – Már az első harapásnál elolvad a szájban

fahéjas almás vajas keksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi kényeztető sütemény, akár reggelire, az alma és a fahéj tökéletes párosítás.

Olaszországban ettem először, de már itthon is lehet kapni egy tésztamárka puha vajas kekszét mindenféle gyümölcsös töltelékkel töltve. A vajas keksz a világ egyik legjobb süteménye, könnyű elkészíteni és tényleg eteti magát. Üresen is nagyon finom, de töltelékkel még inkább.

Alma mindig van itthon, ehhez a gyümölcshöz egyféle fűszert tudok csak elképzelni, a fahéjat. Gyakorlatilag reprodukálható a kedvenc bolti kekszem az egyik legfinomabb töltelékpárosításommal. 

Almás-fahéjas keksz

fahéjas almás vajas keksz recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 250 gramm liszt
  • 100 gramm cukor
  • 100 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 2 darab alma (édesebb, pl. Gála)
  • 2 evőkanál cukor
  • 0.5 pohár víz
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk kockákra. Tegyük bele egy lábasba, öntsünk rá vizet, tegyünk hozzá cukrot és fahéjat. Nagyon alacsony lángon kezdjük el főzni, addig főzzük, amíg az alma olyan puha lesz, hogy villával össze tudjuk nyomni. 

Készítsük el a tésztát. Egy tálban keverjük össze a tojást és a puha vajat. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport, majd adjuk a tojásos keverékhez. Addig dagasszuk, amíg a tészta össze nem áll, legalább negyed órát szánjunk rá.

A tésztából nyújtsunk két körülbelül egy centiméter vastag téglalapot. Az egyikre halmozzuk rá a megfőtt és összenyomott almákat, majd fektessük rá a másik téglalapot. Vágjuk 2-3 centiméter széles csíkokra, a csíkokat pedig 4-5 centiméter nagyságú téglalapokra, a hosszabbik felükön a tésztát jól nyomkodjuk össze. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Légkeveréses funkcióval süssük a süteményeket 15 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük