Mennyei almás krémes: hagyományőrző ízek az Alföldről

almas-kremes
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémest bizonyára senkinek sem kell bemutatni. Ebből az olasz és francia múltra visszatekintő süteményből egy igazi tájjelleggel bíró variációt hoztunk nektek, ami nem más, mint az almás krémes.

A klasszikus krémes elődjének eredete máig vitatott. Bár először az 1650-es években bukkant fel, a történészek egyik fele szerint valójában Napóleon párizsi séfje tette naggyá, aki imádott uralkodója után nevezte el Napóleon-tortának, ami nem mellesleg tényleg az uralkodó kedvenc desszertje lett.

Az olaszok szerint viszont az uralkodó nagysága tévesen népszerűsítette ezt a sütit, amit a déliek nápolyi krémesként ismertek. Egyszerű nyelvbotlásnak vélték a Napóleon-Napolitain szópárt, híressé tételét pedig nem Napóleonnak tulajdonítják, hanem Medici Máriának, aki 1600-ban beházasodott a francia királyi családba.

Egy dolog viszont biztos, nevezzék akár millefeuille-nek, akár millefoglie-nek, jelentése máig sem változott: egy isteni sütemény, ami ezernyi lapból áll össze.

Itthon az első igazi krémest Ruswurm Vilmosnak köszönhetjük, amely azóta számos változatban született már újjá. Ezek közül most egy alföldi változatot, az almás krémest fogjuk elkészíteni.

Almás krémes

almas-kremes

Hozzávalók 10 darabhoz

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 1 ek zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 ek cukor
  • 0.5 liter tej
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor

Az almás töltelékhez:

  • 1 kg reszelt alma
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek őrölt fahéj

Díszítésként:

  • porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. Beletesszük a szobahőmérsékletű vajat, a sütőport, a 2 tojást, a zsírt, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet összegyúrjuk a tejföllel. Ha szépen összeállt a tészta, félretesszük pihenni 1 órára. 

A töltelékhez az almákat hámozzuk meg és reszeljük le egy nagy tálba. Vegyünk elő egy nagyobb lábost, tegyük bele a vajat, az almát és kezdjük el párolni. Párolás közben adjunk hozzá egy kevés cukrot, éppen csak annyit, amennyitől még savanykás marad az íze. Közben hintsük meg fahéjjal.

Ha az alma megpárolódott, tegyük félre pihenni, és készítsük el a krémet.

Ehhez a pudingot kevés tejjel és a 3 evőkanál cukorral keverjük simára. A tej többi részét forraljuk fel, majd adjuk hozzá a kikevert pudingot, és lassú tűzön főzzük jó sűrűre. Ha elkészült a puding, tegyük hűvös helyre, ahol majd kihűlhet.

A megpihentetett tésztát osszuk három egyfomra részre, majd egyesével nyújtsuk ki őket akkorára, hogy beleférjen egy 20x25-ös tepsibe. 

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben mind a három lapot egyesével süssük meg kb. 20-25 perc alatt. Nem kell, hogy megpiruljon a teteje, elegendő, ha szép világos marad mindegyik.

A vaníliakrémhez szükséges 20 dkg vajat és 15 dkg porcukrot keverjük habosra. Ha kész, adjuk hozzá a kihűlt vaníliapudinghoz

Most jön a tésztalapok töltése és összeillesztése. Az egyik kisült lapot tegyük egy tálcára, és kanalazzunk rá almás tölteléket, amit aztán arányosan eloszlatunk a tésztalapon. 

Az első, almatöltelékes lapra helyezzük rá a következő tésztalapot, amelyre már a vaníliakrémet tesszük. Ezt is szépen dolgozzuk el, majd tegyük rá a harmadik tésztalapot. 

Ezzel lényegében el is készült a krémesünk, azonban a fogyasztásra még várni kell 7 órát, hiszen a krémesnek is össze kell állnia. A pihentetés idejére tegyük be a hűtőbe vagy a kamrába.

Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel a kívánt méretre. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük