Vajban pirított petrezselymes gombafejek - Isteni köret kevés szénhidráttal
Ez az ízletes, fokhagymás vajban pirított gomba mindenhez jól passzol, de a gombaimádók így, önmagában is odáig lesznek érte.
Ha gyors, meleg vacsorára vágysz, akkor ezt az ízletes gombás fogást neked találtuk ki, de akkor is remek választás, ha valami különlegessel rukkolnál elő egy családi vagy baráti ebédre. A krémes gombaszósz egyszerűen tésztával egybeforgatva is mennyei, de steaket vagy grillezett csirkehúst is meglocsolhatsz vele.
Az étkezési keményítő (kukorica vagy burgonya) felel azért, hogy a szósz sűrű legyen. Ezt hozzáadhatod úgy, ahogy a receptben javaslom, de úgy is, ha előtte néhány evőkanál vízzel simára kevered a keményítőt. Ez azért jó választás, mert úgy biztos, nem lesz csomós a szósz.
A receptben csiperkegomba javasolt, de ha szeretnéd, fele-fele arányban laskával is elkészítheted, vagy akár szárított gombát is keverhetsz az ételbe.
A gombát tisztítsuk meg és daraboljuk fel tetszőlegesen.
A hagymát is tisztítsuk meg és szeleteljük fel tetszőlegesen.
Az olajat vagy vajat hevítsük fel, majd dobjuk rá a hagymát, és dinszteljük 3-4 percig, közben kevergessük. Ezután adjuk hozzá a gombát, és pirítsuk le, közben fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és fokhagymával.
Miután a gomba lepirult, keverjük hozzá az étkezési keményítőt, majd öntsük fel fehérborral és alaplével. Körülbelül 5-8 perc után adjuk hozzá a tejszínt, mustárt, és néhány perc alatt forraljuk egybe.
Ha szeretnénk, finomra aprított petrezselyemmel szórjuk meg a kész szószt.
A gombaszószt kínáljuk tésztával, rizzsel vagy bagettel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors