Almás mandulatorta liszt és tej nélkül - Puha és nagyon finom
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Nem szeretem azt a szót használni, hogy mindenmentes, mert ez a kifejezés annyira negatív, hogy már-már azt sugallja: nincs abban az ételben semmi. Nem, ez egy finom torta, amit mindenféle allergiával szenvedők is bátran fogyaszthatnak.
Olyannyira nem használható erre a tortára a mentes kifejezés, hogy nagyon is sok finom dolog van benne, például rengeteg mandula, ami elképesztően gazdag ízt ad neki, és sok alma, amitől pedig szaftos, édes lesz a tésztája. Az alma és amúgy a banán is elképesztő dolgokat művel a sütemények tésztájával, természetesen ízesíti, édesíti, valamint kötőanyagként is működik és a nedvességet is biztosítja.
Az ötlet Nigellától származik, de a recept nálam több ponton is módosult: a cukornak csak a harmadát használtam fel, az almát nem főztem meg, hanem egyszerűen csak robotgépben pürésítettem, és adtam az egész süteménynek egy plusz mandulaíz löketet egy kevés mandulakivonattal. Csodálatos lett, a nem allergiások is mind boldogok voltak tőle.
Almás mandulatorta
Hozzávalók 1 adaghoz
- 3 darab alma
- 250 gramm darált mandula
- 8 darab tojás
- 1 csipet só
- 100 gramm cukor
- opcionális mandula kivonat
- ízlés szerint szeletelt mandula
Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, magházukat kivájjuk, majd lereszeljük vagy robotgépben pürésítjük. Elkeverjük a tojásokkal és a cukorral, mandula kivonatot csepegtetünk bele, majd beleforgatjuk a mandulát. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, a tetejét megszórjuk szeletelt mandulával, és 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors