Almás mandulatorta liszt és tej nélkül - Puha és nagyon finom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem szeretem azt a szót használni, hogy mindenmentes, mert ez a kifejezés annyira negatív, hogy már-már azt sugallja: nincs abban az ételben semmi. Nem, ez egy finom torta, amit mindenféle allergiával szenvedők is bátran fogyaszthatnak.

Olyannyira nem használható erre a tortára a mentes kifejezés, hogy nagyon is sok finom dolog van benne, például rengeteg mandula, ami elképesztően gazdag ízt ad neki, és sok alma, amitől pedig szaftos, édes lesz a tésztája. Az alma és amúgy a banán is elképesztő dolgokat művel a sütemények tésztájával, természetesen ízesíti, édesíti, valamint kötőanyagként is működik és a nedvességet is biztosítja.

Az ötlet Nigellától származik, de a recept nálam több ponton is módosult: a cukornak csak a harmadát használtam fel, az almát nem főztem meg, hanem egyszerűen csak robotgépben pürésítettem, és adtam az egész süteménynek egy plusz mandulaíz löketet egy kevés mandulakivonattal. Csodálatos lett, a nem allergiások is mind boldogok voltak tőle.

Almás mandulatorta

DSC 3739

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 3 darab alma
  • 250 gramm darált mandula
  • 8 darab tojás
  • 1 csipet
  • 100 gramm cukor
  • opcionális mandula kivonat
  • ízlés szerint szeletelt mandula
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat megpucoljuk, magházukat kivájjuk, majd lereszeljük vagy robotgépben pürésítjük. Elkeverjük a tojásokkal és a cukorral, mandula kivonatot csepegtetünk bele, majd beleforgatjuk a mandulát. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, a tetejét megszórjuk szeletelt mandulával, és 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük