A tökéletes almás rétes csak a jó technikán múlik – Erre figyelj a sütésnél
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nincs is jobb, mint egy szelet forró almás rétes egy pohár meleg tej vagy kakaó mellé.
Almás pitét sütni a nagymamák kiváltsága, mindenkinek megvan a saját titkos receptje. Az almás rétes is nagy kedvenc, ez most az a változat, amit először osztrák éttermekben ettem, de később már itthon is.
A töltelékben itt is lehetnek eltérések, van, aki nagyobb darabokban hagyja az almát, van, aki kisebbekben, van aki megpárolja sütés előtt, van, aki nem, és természetesen a mazsola is megosztó kérdés. Ami fontos, hogy úgy töltsd meg, hogy a tészta közepére halmozd fel az összes tölteléket, úgy tekerd fel.
Almás rétes
Hozzávalók 5 adaghoz
Tészta
- 110 gramm vaj
- 140 gramm liszt
- 0.5 teáskanál só
- 60 milliliter hideg víz
- 1 darab tojássárgája
Töltelék
- 3 darab alma
- 2.5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor
- 30 gramm mazsola
- 30 gramm dió vagy mogyoró
- 0.5 teáskanál fahéj
- 3 teáskanál vaj
Tetejére
- 2 teáskanál hideg víz
- 2 darab tojás
- tetejére porcukor
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk bele a vajat. Egy másik tálban keverjük össze a tojássárgáját a vízzel. Öntsük a lisztes keverékhez, majd egy villával keverjük össze. Addig dagasszuk a kezünkkel a tésztát, amíg puha nem lesz, majd formázzunk belőle labdát. Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor egy folpackba téve a mélyhűtőben is tárolhatjuk, amíg fel nem használjuk, egyébként nincs rá szükség.
Készítsük el a tölteléket. Az almákat vágjuk fel vékony szeletekre, a diót aprítsuk össze. A vajon kívül a töltelék összes hozzávalóját tegyük egy tálba, jól nyomkodjuk össze. A tölteléket érdemes egy nappal a sütemény készítése előtt megcsinálni és hűtőben tárolni.
Állítsük össze a rétest. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vékonyan szórjuk meg liszttel. Tegyük bele a tésztát, szórjuk meg vékonyan liszttel, majd fektessünk rá egy másik sütőpapírt. Nyújtsuk ki a tésztát téglalap formájúra. Ha ragad, szórjunk rá lisztet, ha túl hideg, várjunk vele még egy keveset. Tegyük bele a tölteléket úgy, hogy a közepére halmozzuk fel, mint egy hegyet. Tegyünk a tetejére vajat. Óvatosan, a sütőpapír segítségével kezdjük feltekerni a tésztát, majd a végeket is bugyoláljuk be.
Egy kis tálban verjük fel a tojást a hideg vízzel, majd kenjük meg vele a tésztát. Egy villával oszlassuk szét rajta egyenletesen.
Süssük 30 percig. Még forrón szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images