Ellenállhatatlan almás rétes rummal megbolondítva: a tökéletes vasárnapi desszert

arcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zamatos tölteléket mazsolával vagy durvára vágott mandulával is dúsíthatod, úgy még finomabb lesz a mutatós desszert.

A mamák egyik specialitása a rétes, a házi tészta elkészítéséhez idő és türelem kell, ha azonban egyszerűbbre vennéd, akkor használj bolti rétestésztát.

A rétes édes és sós töltelékkel is készülhet, az édes verziók közül az almás az egyik legfinomabb. Érdemes savanykásabb zamatú gyümölcsből készíteni a tölteléket, mely a rumtól és a fahéjtól lesz igazán különleges. Ha ennél is ínycsiklandóbban szeretnéd kipróbálni, akkor adj az almához mazsolát vagy durvára vágott diót, kesudiót, mandulát, tálalásnál pedig tejszínhab vagy vaníliasodó is kerülhet mellé.

Almás, rumos rétes

arct

Hozzávalók 4 személyre

  • 150 g vaj
  • 1 csipet
  • 50 dkg alma
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 30 dkg készen kapható rétestészta
  • 1 darab tojás a tészta kenéséhez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A vajat barnítsuk meg, vagyis hevítsük habzásig, sózzuk, majd amikor felhabzik, addig melegítsük, míg zsemleszínű lesz, érezhetővé válik a diós aromája. Az elkészült vajat hűtsük ki.

Az almát pucoljuk meg, majd vágjuk közepes méretű kockákra, forgassuk egybe a cukorral, zsemlemorzsával, rummal, vaníliás cukorral és a fahéjjal.

A bolti rétestésztát tekerjük ki, a lapokat tegyük egymásra, kenjük meg a barnított vajjal, utána helyezzük rá a tölteléket, majd szorosan tekerjük fel.

A tésztát felvert tojással kenjük meg, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarna lesz.

Az almás rétest porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük