Fahéjas almaszósz karamellizált cukorral – Üvegbe téve egy hétig eláll
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa
Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel
Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk
Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!
Annyira finom ez az almaszósz, hogy félő, magában fogod megenni az egészet, az utolsó cseppig el fog fogyni.
Almát egész évben ehetsz, mégis az az érzésem, hogy ősszel jön el igazán a szezonja. Igyekezz minél többet fogyasztani belőle, mert nagyon vitamindús gyümölcs. Természetesen süteménybe téve is felhasználhatod, a nagyiféle almás pite nálam az abszolút favorit.
Az almát nemcsak édességbe, hanem főételek, például csirkecomb mellé is teheted, az édes és a sós ízek így tökéletesen össze fognak érni. Sőt, a gyümölcsöt szósznak is elkészítheted, így is kínálhatod húsok mellé, most pedig kicsit még ősziesebb változatban készül, karamellszósszal.
Almaszósz karamellizált cukorral
Hozzávalók 4 adaghoz
Almaszósz:
- 2 darab alma (nagyobb)
- 1 csipet fahéj
- 2 evőkanál víz
Karamell:
- 80 gramm cukor
- 2 evőkanál víz
- 50 milliliter tejszín
- 40 gramm vaj
Elkészítés:
Az almákat hámozzuk meg és kockázzuk fel, majd tegyük egy lábasba a fahéjjal és a vízzel együtt. Takarjuk le, majd várjuk meg, amíg a víz felforr. Ekkor vegyük le a hőmérsékletet, és pároljuk 15 percig az almát, amíg megpuhul. Vegyük le a fedőt, és várjuk meg, amíg a víz szinte teljesen elpárolog. Vegyük le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsük az almát. Tegyük félre.
Készítsük el a karamellt.
A cukrot és a vizet tegyük egy serpenyőbe. Alacsony lángon addig keverjük, amíg a cukor felolvad. Ekkor egy picit vegyük magasabbra a hőmérsékletet, most ne kevergessük. Amikor a cukor szép aranyszínű lesz, akkor vegyük le a tűzről a serpenyőt, és kevergetve csorgassuk a tejszínhez. Tegyük vissza a serpenyőt, vegyük közepesre a hőmérsékletet, tegyük bele felkockázva a vajat, és várjuk meg, amíg elolvad. Amikor az összes vaj elolvadt, vegyük le a hőmérsékletet, és még hagyjuk egy percig a tűzön.
Ezután vegyük le a tűzről a karamellt, és óvatosan keverjük az almapüréhez, és hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images