![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Az alufóliában sült cékla salátában, naranccsal jó nagyon
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A telet nem lehet átvészelni sütőtök és cékla nélkül, én legalábbis biztosan nem tudnám. Ezek a zöldségek tartanak életben, nem csak mély ízük de élénk, vidám színeik miatt is.
Áradoztam már arról, mennyire szeretem nyersen a céklát, és még annyira odavagyok érte, ha húsmentes Borscsba kerül, de legalább annyira imádom alufóliában sütve. Az egyik módszer nem jobb a másiknál, csak más. Ízben, állagban is különbözőek lesznek, akár egymás mellett is lehetne őket enni, úgy még izgalmasabb.
Az alufóliában sült cékla hátránya, hogy lassan készül el: legalább egy óra, mire megpuhul, de a türelmet több szempontból is meghálálja. Egyrészt miután megsült, napokig eláll a hűtőben, és tehetjük szendvicsbe, pirítósra, főzelékre, vagy keverhetünk belőle egy salátát, ahogy mi tettük most.
A cékla nagy barátja a narancsnak, mivel maga zöldség léte ellenére eléggé édes, így jól ellensúlyozza a savanykásan édes gyümölcs. A sós sajt kerekíti az ízeket, a ropogós, kesernyés zöld pedig a az állag és a frissesség miatt kerül bele.
Sült cékla saláta
![DSC 4071](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290993/29099393_d2291b2fcbbd3018a36404fbc87c4d40_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab cékla
- 3 marék rucola
- 1 darab narancs
- 60 gramm sós, morzsolható sajt, pl feta
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, és a 200 fokosra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt puhára sütjük. Ha megpuhultak, kicsomagoljuk őket, hagyjuk kicsit hűlni, majd lehúzzuk a hájukat és felkockázzuk. Elkeverjük a kifilézett, apróra vágott naranccsal, a megmosott és megszárogatott rukolával, majd a tetejére morzsoljuk a sajtot. Az olajból és az ecetből öntetet keverünk, ezzel locsoljuk meg a salátát.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors
Olvasd el ezt is!