Az alufóliában sült cékla salátában, naranccsal jó nagyon

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A telet nem lehet átvészelni sütőtök és cékla nélkül, én legalábbis biztosan nem tudnám. Ezek a zöldségek tartanak életben, nem csak mély ízük de élénk, vidám színeik miatt is.

Áradoztam már arról, mennyire szeretem nyersen a céklát, és még annyira odavagyok érte, ha húsmentes Borscsba kerül, de legalább annyira imádom alufóliában sütve. Az egyik módszer nem jobb a másiknál, csak más. Ízben, állagban is különbözőek lesznek, akár egymás mellett is lehetne őket enni, úgy még izgalmasabb. 

Az alufóliában sült cékla hátránya, hogy lassan készül el: legalább egy óra, mire megpuhul, de a türelmet több szempontból is meghálálja. Egyrészt miután megsült, napokig eláll a hűtőben, és tehetjük szendvicsbe, pirítósra, főzelékre, vagy keverhetünk belőle egy salátát, ahogy mi tettük most.

A cékla nagy barátja a narancsnak, mivel maga zöldség léte ellenére eléggé édes, így jól ellensúlyozza a savanykásan édes gyümölcs. A sós sajt kerekíti az ízeket, a ropogós, kesernyés zöld pedig a az állag és a frissesség miatt kerül bele.

Sült cékla saláta

DSC 4071

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab cékla
  • 3 marék rucola
  • 1 darab narancs
  • 60 gramm sós, morzsolható sajt, pl feta
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, és a 200 fokosra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt puhára sütjük. Ha megpuhultak, kicsomagoljuk őket, hagyjuk kicsit hűlni, majd lehúzzuk a hájukat és felkockázzuk. Elkeverjük a kifilézett, apróra vágott naranccsal, a megmosott és megszárogatott rukolával, majd a tetejére morzsoljuk a sajtot. Az olajból és az ecetből öntetet keverünk, ezzel locsoljuk meg a salátát.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük