Az alufóliában sült cékla salátában, naranccsal jó nagyon
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A telet nem lehet átvészelni sütőtök és cékla nélkül, én legalábbis biztosan nem tudnám. Ezek a zöldségek tartanak életben, nem csak mély ízük de élénk, vidám színeik miatt is.
Áradoztam már arról, mennyire szeretem nyersen a céklát, és még annyira odavagyok érte, ha húsmentes Borscsba kerül, de legalább annyira imádom alufóliában sütve. Az egyik módszer nem jobb a másiknál, csak más. Ízben, állagban is különbözőek lesznek, akár egymás mellett is lehetne őket enni, úgy még izgalmasabb.
Az alufóliában sült cékla hátránya, hogy lassan készül el: legalább egy óra, mire megpuhul, de a türelmet több szempontból is meghálálja. Egyrészt miután megsült, napokig eláll a hűtőben, és tehetjük szendvicsbe, pirítósra, főzelékre, vagy keverhetünk belőle egy salátát, ahogy mi tettük most.
A cékla nagy barátja a narancsnak, mivel maga zöldség léte ellenére eléggé édes, így jól ellensúlyozza a savanykásan édes gyümölcs. A sós sajt kerekíti az ízeket, a ropogós, kesernyés zöld pedig a az állag és a frissesség miatt kerül bele.
Sült cékla saláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab cékla
- 3 marék rucola
- 1 darab narancs
- 60 gramm sós, morzsolható sajt, pl feta
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, és a 200 fokosra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt puhára sütjük. Ha megpuhultak, kicsomagoljuk őket, hagyjuk kicsit hűlni, majd lehúzzuk a hájukat és felkockázzuk. Elkeverjük a kifilézett, apróra vágott naranccsal, a megmosott és megszárogatott rukolával, majd a tetejére morzsoljuk a sajtot. Az olajból és az ecetből öntetet keverünk, ezzel locsoljuk meg a salátát.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors