Pufi, levegős amerikai palacsinta ropogós szalonnával és mézzel
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa
Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel
Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk
Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!
Amerikai palacsintából sokféle létezik, mi most az igazán ropogós szélű, édes-sós feltéttel érkező verziót próbáltuk ki.
Vastag, de levegős, ropogós szélű, belül mégis buborékos - ilyen az igazi, ideális amerikai palacsinta. A nevén túl csak annyiban hasonlít a miénkhez, hogy serpenyőben kell kisütni, máskülönben mind íze, mind állaga és fogyasztásának formája sem hasonlít hozzá.
Az amerikaiak nem tekerve, hanem feltétekkel megpakolva eszik a palacsintájukat, ráadásul gyakran keverik a sós és édes feltéteket. Így legalább nem kell azon tanakodni, sós vagy édes legyen-e a reggeli.
Mert az amerikai palacsinta tipikusan reggeli étel, nem desszert, de annak egészen királyi, és ha a turmixgépes elkészítési módszert alkalmazzuk, akkor nem is hosszú a vele töltött bíbelődési idő.
Amerikai palacsinta szalonnával és mézzel
Hozzávalók 4 személyre
Palacsinta
- 200 gramm finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- 3 darab tojás
- 3 deciliter tej
- vaj a sütéshez
Feltétek
- baconszeletek
- méz/juharszirup
Elkészítés:
A legegyszerűbb, ha mindent egy turmixgépbe teszünk és alaposan leturmixoljuk. Ha ilyen gép nincs kéznél, akkor előbb a tojást keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a felolvasztott, de nem forró vajat, öntsük hozzá a tejet, és ha mindezt jól összekevertük, akkor mehet hozzá az összes száraz alapanyag.
Egy serpenyőt - ami lehetőleg tapadásmentes - felmelegítünk, kis darabka vajat teszünk bele, és kicsi, fél evőkanálnyi adagokban lassan, alacsony hőmérsékleten megsütjük a palacsinták mindkét oldalát.
A kész palacsintákat ropogós szalonnával és mézzel vagy juharsziruppal a tetején tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors