Illatos narancsos-áfonyás kenyér: nagyon omlós a tésztája
A kenyérjellegű süteményeket mind imádjuk. Laktatóak, gyorsan elkészíthetőek és szinte bármilyen ízesítést, gyümölcsöt, csokoládét, de még lekvárt is tehetünk bele.
Ha még nem tudod, milyen sütit tegyél a karácsonyi asztalra, segítünk egy kicsit! Ez az omlós, pihe-puha aszalt gyümölcsös kuglóf isteni finom, ráadásul, ha csokimázzal koronázod meg, nagyon mutatós is.
Az elkészítése nem bonyolult, egyszerű keverem-kavarom a tésztája, úgyhogy elronthatatlan receptről van szó, kezdőként is bátran nekiállhatsz, le fogod nyűgözni a barátokat és a családot.
Ha pedig csokimáz helyett más díszítés mellett döntesz, a cukormázakkal sem lőhetsz mellé, ez a gránátalmás nagyon jól fog mutatni rajta.
A tésztához a tojásokat válasszuk ketté. A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a kristálycukrot, és egy robotgép segítségével verjük fel habosra.
A tojássárgájához robotgép segítségével keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a puha margarint.
A tojásfehérjét öntsük bele a margarinos masszába, és légies mozdulatokkal dolgozzuk össze, majd ízesítsük egy kezeletlen citrom reszelt héjával.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és fokozatosan adagoljuk a tésztához. Ízlés szerint aszalt gyümölcsökkel, kockázott étcsokoládéval vagy magvakkal színesítsük.
Az elkészült masszát kivajazott és lisztezett, 22 centis kuglófformában 170 fokon 40-45 perc alatt süssük készre.
A formában hagyjuk hűlni, addig is készítsük elő a mázhoz a csokoládét. Vízgőz felett olvasszuk fel a kisebb darabokra vágott csokit a kókuszolajjal.
Amint kihűlt a kuglóf, borítsuk egy tálra, és öntsük le a csokoládémázzal, végezetül hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu