Puha, aszalt gyümölcsös kuglóf csokimázzal: karácsonyi desszertként is megállja a helyét

5
Nyomtatás

Szinte semmi munkával készül a mutatós aszalt gyümölcsös kuglóf, amit csokimázzal is megkoronázhatsz az ünnepi hatás kedvéért.

Ha még nem tudod, milyen sütit tegyél a karácsonyi asztalra, segítünk egy kicsit! Ez az omlós, pihe-puha aszalt gyümölcsös kuglóf isteni finom, ráadásul, ha csokimázzal koronázod meg, nagyon mutatós is.

Az elkészítése nem bonyolult, egyszerű keverem-kavarom a tésztája, úgyhogy elronthatatlan receptről van szó, kezdőként is bátran nekiállhatsz, le fogod nyűgözni a barátokat és a családot. 

Ha pedig csokimáz helyett más díszítés mellett döntesz, a cukormázakkal sem lőhetsz mellé, ez a gránátalmás nagyon jól fog mutatni rajta. 

Aszalt gyümölcsös, csokis kuglóf

aszalt-gyumis-kuglof2

Hozzávalók x cm-es formához 22 cm átmérőjű formához

Tészta:

  • 160 g margarin
  • 80 g porcukor
  • 1 db biocitrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 7 db tojás
  • 90 g kristálycukor
  • 190 g búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 100 g aszalt barack
  • 100 g aszalt szilva
  • 50 g mazsola

Csokimáz:

  • 150 g étcsokoládé
  • 3 tk. kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat válasszuk ketté. A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a kristálycukrot, és egy robotgép segítségével verjük fel habosra.

A tojássárgájához robotgép segítségével keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a puha margarint.

A tojásfehérjét öntsük bele a margarinos masszába, és légies mozdulatokkal dolgozzuk össze, majd ízesítsük egy kezeletlen citrom reszelt héjával.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és fokozatosan adagoljuk a tésztához. Ízlés szerint aszalt gyümölcsökkel, kockázott étcsokoládéval vagy magvakkal színesítsük. 

Az elkészült masszát kivajazott és lisztezett, 22 centis kuglófformában 170 fokon 40-45 perc alatt süssük készre.

A formában hagyjuk hűlni, addig is készítsük elő a mázhoz a csokoládét. Vízgőz felett olvasszuk fel a kisebb darabokra vágott csokit a kókuszolajjal.

Amint kihűlt a kuglóf, borítsuk egy tálra, és öntsük le a csokoládémázzal, végezetül hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. 

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon