A krémes avokádókrém találkozása a lágy sajttal - Ez az egyik legfinomabb mártogatós
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Ha az avokádó igazán krémes, éppen olyan állaga van, mint a leglágyabb kéksajtnak, jó apropó ez a kettő vegyítésére.
Minden avokádós recept legnagyobb kihívása magánál a beszerzésnél kezdődik. Már szinte mindenütt lehet kapni, tízből kilencszer azonban biztosan kőkemény lesz, amit találunk, ebben a formájában pedig teljesen fogyaszthatatlan.
Ilyenkor csak a türelem segít: az avokádó szép lassan meg fog puhulni a pulton, ha van türelmünk kivárni, de ennek a folyamatnak is van egy nagy buktatója. Ugyanis a legtöbb avokádó az érés pillanatát követő néhány órán belül elképesztő sebességgel vált éppen érettből teljesen rohadttá. Így válik az avokádófogyasztás életprogrammá: minden nap figyelgetni, simogatni kell, és amint jónak tűnik, azonnal elfogyasztani.
Mivel eredetileg zöldcitrommal és friss korianderrel szeretem a legjobban, ezek pedig nincsenek mindig itthon, muszáj ezekben a hirtelen cselekvést követelő pillanatokban is kreatívnak lenni.
Az avokádó második legjobb partnere a kéksajt: hasonló állaguk, viszont teljesen ellentétes ízük miatt van ez így, lehet az roquefort, dán kék vagy akár gorgonzola is, minél krémesebb, annál jobb lesz.
Kéksajtos avokádó
Hozzávalók 6 személyre
- 2 darab érett avokádó
- 100 gramm kéksajt
- 1 darab friss chili
- só
- 2 evőkanál citromlé
- 2 szál újhagyma
Elkészítés:
Az avokádót kettévágjuk, a magját eltávolítjuk és egy kanállal kivájjuk a belsejét. Tálba tesszük, hozzáadjuk a sajtot és a többi összeaprított alapanyagot, majd pépesre törjük egy villával.
Friss, hasábokra vágott zöldségekkel tálaljuk.
Fotó: Ács Bori/Sóbors