Azonnal puha mézeskalács: ezután csak így fogod készíteni

4
Nyomtatás
Mezeskalacs-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a mesésen fűszeres mézeskalács azonnal puha, nem kell napokig várni arra, hogy beleharaphass, így ráérsz közvetlenül karácsony előtt megsütni.

A mézeskalács az egyik legnépszerűbb karácsonyi aprósütemény. Karakteres, ünnepi időszakot idéző fűszereinek képtelenség ellenállni, az aranyos figurák pedig lélekmelengetőek. Ez az azonnal puha verzió pedig rögtön mosolyt csak az arcokra, hiszen sütés után nem kell napokat várni arra, hogy a család megkóstolhassa.

Ez a változat tej – azaz vaj – és tojás nélkül készült: vaj helyett növényi vajalternatívát, tojás helyett pedig kókuszjoghurtot használtam, de ha számodra nem jelentenek problémát, akkor nyugodtan válaszd a hagyományos összetevőket. A megadott mennyiségekből nekem 100 mézeskalácsom lett úgy, hogy viszonylag kis méretű kiszúrókat használtam.

Azonnal puha mézeskalács

Mezeskalacs

Hozzávalók 100 darabhoz

  • 130 g méz
  • 1 púpozott ek. (kb. 15 g) mézeskalácsfűszer-keverék
  • 150 g növényi vajalternatíva
  • 2 ek. kókuszjoghurt
  • 150 g barna cukor
  • 500 g finomliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 0.5 tk.
Recept idők

Elkészítés:

A mézet kanalazzuk kisebb lábasba, keverjük hozzá a mézeskalácsfűszer-keveréket, és alacsony hőfokon forraljuk fel. Adjuk hozzá a felkockázott vajalternatívát is, vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy felolvadjon.

Keverjük hozzá a kókuszjoghurtot és a barna cukrot is, majd mehet bele a szódabikarbónával és sóval elkevert liszt. Kézi mixerrel egységesítsük a masszát: egy viszonylag lágy, ragacsos tésztát kell kapnunk. Osszuk kétfele, csomagoljuk fóliába, és legalább 2-3 órát pihentessük hűtőben.

A megdermedt tésztadarabokat tegyük lisztezett felületre, alaposan gyúrjuk át, majd nyújtsuk őket 2-3 mm vékonyra. Szaggassunk belőlük tetszőleges figurákat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 175 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 8-10 perc alatt. Ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert könnyen megégnek!

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tetszés szerint díszítsük. 

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon