Ázsiai tészta csirkemellel és pirult zöldségekkel: a stir fry pillanatok alatt kész
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Hirtelen kell sütni az alapanyagokat, így gyorsan elkészül az ázsiai fogás, amilyen egyszerű összeállítani, annyira finom.
A stir fry, vagyis a keverve pirítás az ázsiai konyha technológiája, amely lényege, hogy hirtelen, nagy lángon, kevergetve kell megsütni, pirítani a hozzávalókat. Az általában hússal és zöldségekkel készült tésztaétel nemcsak mennyei, de gyorsan el is készül, és könnyedén ízlésre szabható.
A mi verziónkban a brokkoli, a gomba, a káposzta, a paprika és a répa dominál, de nyugodtan variáld a zöldségeket ízlés szerint. Csirkemellfiléből vagy -combfiléből a leggyorsabb az étel elkészítése, de marhával, disznóval, sőt, garnélával is készülhet a fogás.
Ha hozzá tudsz jutni szezámolajhoz, azzal is ízesítheted a szószt, de simán szójaszósszal, gyömbérrel és chilivel is isteni lesz.
Stir fry
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm rizstészta
- 3 evőkanál olívaolaj
- 150 ml szójaszósz
- ízlés szerint chilipehely
- 2 ek barna cukor
- 1 ek gyömbér (reszelt)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab répa
- 1 darab kaliforniai paprika
- 300 gramm brokkoli
- 250 gramm gomba
- 300 gramm káposzta
- 750 gramm csirkemellfilé
- 2 evőkanál keményítő
Elkészítés:
A tésztát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, tegyük félre. Önstünk rá egy kis olajat, hogy ne ragadjanak össze a szálak.
Egy tálban keverjünk össze 120 ml szójaszószt, a chilit, a cukrot, a gyömbért és a reszelt fokhagymát.
A répát pucoljuk meg, vágjuk julienne-re (vékony csíkokra) a paprikával együtt. A brokkolit szedjük kis rózsákra, a gombát vágjuk vékony szeletekre, a káposztát csíkokra. A csirkemellet vágjuk falatnyi darabokra.
Melegítsünk olajat egy nagy wokban magas lángon. Adjuk hozzá a répát és a paprikát, majd 1 perc pirítás után a brokkolit. Fedjük le, hagyjuk így 1-2 percig, majd keverjük hozzá a gombát és a maradék 30 ml szójaszószt. Forgassuk egybe a zöldségeket a szósszal, majd dobjuk rá a káposztát is. Addig süssük őket, míg picit megpirulnak és kb. félpuhák nem lesznek, nem baj, ha picit roppanósak.
A zöldségeket tegyük félre. Az üres wokba tegyünk ismét egy kevés olajat, majd adjuk hozzá a csirkemellet. Szórjuk rá a keményítőt, sózzuk, borsozzuk, majd süssük fehéredésig. Öntsük rá az előre kikevert szójaszószos öntetet, forgassuk vele egybe, míg a szósz besűrűsödik.
Adjuk hozzá a kész zöldségeket, majd a tésztát is a csirkéhez. Forgassunk mindent egybe, picit süssük őket össze.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images