10 babos recept a kencétől a laktató főételig – Ha jól készíted el, nem puffaszt
A bab nagyon egészséges, fehérjegazdag hüvelyes, amelyből legtöbbször nehéz, csülkös bableves készül, pedig sokkal könnyedebb fogásokat is összeállíthatsz belőle.
Ha valami laktató fogásra vágysz, ami nem túl nehéz és zsíros, ez a taco a tökéletes választás! A vegetáriánus recept főszereplője a vörösbab, de hagyma, chili és paradicsom is kerül mellé, a lime-létől pedig kap egy extra frissességet.
Ha kész tortillalapból készíted a tacót, gyorsan és egyszerűen dobhatod össze az ebédet vagy vacsorát: érdemes kukoricalisztes tortillával dolgozni, hogy igazán autentikus legyen a mexikói recept.
Az extrán ropogós élmény érdekében kend le egy kevés olajjal a tésztát, és a sütőből kikerülve rögtön kínáld is a tacót.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A chilit mossuk meg, vágjuk vékony karikákra. A babkonzervet szűrjük le, öblítsük át, csöpögtessük le.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra alsó-felső sütéssel.
Forrósítsunk 1 ek. olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát. Dinszeljük pár percig, míg puha lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát és a chilit, majd fél perc múlva szórjuk rá a paprikát, köményt, kanalazzuk rá a paradicsompürét. Keverjük egybe.
1-2 perc múlva adjuk hozzá a babot is, majd újabb 2 perc elteltével öntsük fel a vízzel. Gyöngyözve főzzük pár percig, közben a fakanál (vagy egy krumplinyomó) segítségével kicsit nyomkodjuk szét a babot.
Öntsük rá a lime levét is, sózzuk, borsozzuk, és keverjük egybe. Húzzuk le a tűzről.
A maradék olajjal kenjünk ki egy nagy tepsit.
A tortillalapokat terítsük magunk elé: az egyik felükön oszlassunk el pár evőkanál babos ragut, szórjunk rá reszelt sajtot, majd hajtsuk rá az üresen maradt felüket.
Az így kapott tacókat tegyük az olajos tepsibe, majd fordítsuk meg őket, hogy mindkét felük olajos legyen. Picit lapítsuk le őket. Toljuk a sütőbe kb. 10 percre, míg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
Salsával, tejföllel vagy avokádókrémmel kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu