Brokkolikrémleves gazdagon: babtól lesz igazán tápláló

13
Nyomtatás
Babos-brokkolikremleves-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a krémleves könnyed és üde, mégis az egyik legtáplálóbb fogás, amit babból és brokkoliból készíthetsz: az utolsó cseppje is elfogy majd!

Ez a brokkolikrémleves a legízesebb és legtartalmasabb leves, amit a vitamindús zöldségből készíthetsz. A klasszikus brokkolikrémlevesekkel ellentétben ugyanis rengeteg fehérje és extra rost kerül bele, így pirítóssal vagy krutonnal önmagában is megállja a helyét.

A leves gluténtól és tejszármazékoktól mentes, ugyanis sűrítőanyagok nélkül készül: konzerves fehérbabtól és kesudiótól lesz mégis krémes. A ráadás az egészben pedig az aromás bazsalikom, amelytől üde és nyárias hatású lesz az ételed, így az év bármelyik időszakában készíted is el, igazi mediterrán hangulatot csempészhetsz vele a konyhádba.

Babos brokkolikrémleves

Babos-brokkolikremleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 0.25 tk. szárított chilipehely
  • 100 ml száraz fehérbor (opcionális)
  • 500 g brokkoli rózsáira szedve
  • 1 db konzerves fehérbab (kb. 250 g leszűrés után)
  • 150 g natúr kesudió
  • 900 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1.5 tk.
  • 0.25 tk. bors
  • 1 tk. mustár
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 1 ek. friss citromlé
  • 1 csokor friss bazsalikom (csak a levelek)
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes lábasban hevítsük fel az olajat, és 4-5 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a chilipelyhet, és további 1 percig pirítsuk, majd öntsük fel a fehérborral.

Alcsony hőfokon 3-4 percig főzzük, majd adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit, a fehérbabot, a kesudiót, az alaplevet, a sót és a borsot. Fedő alatt 15-20 percig főzzük, vagy amíg a brokkoli teljesen meg nem puhul.

Adjuk hozzá a mustárt, a sörélesztőt, a citromlevet és a bazsalikomot, vegyük le a tűzről, óvatosan öntsük át turmixgépbe, és dolgozzuk teljesen krémesre. Turmix helyett botmixert is használhatunk. 

Pirítóssal vagy ezzel a házi fokhagymás krutonnal fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon