![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Baconből is lehet lekvárt csinálni: hangzásra fura, de megkóstolva isteni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha eddig nem tudtad, mit tegyél a kenyeredre, hamburgeredre, pitádra, akkor nem kell tovább gondolkoznod, bátran állj neki ennek a végtelenül egyszerű és elképesztően finom bacondzsemnek!
Reggelire tükörtojáshoz, ebédre hamburgerhez vagy vacsorára pirítóshoz - mindenhez zseniális. Eszembe nem jutott volna a baconös dzsem ötlete, amíg rá nem találtam erre a szuper receptre egy amerikai blogger oldalán.
Az amerikai életérzésnek megfelelően juharszirup is kerül a bacon mellé, illetve ha az még nem lenne elég édes, a barna cukrot se hagyjuk ki. Félreértés ne essék, igényli is a dzsem ezt az ízt, a sós, ropogós bacont tökéletesen egészíti ki a sűrű, édes szirup. Az almaborecet pedig szépen harmóniába hozza az ízeket.
Szerintem akkor jó ez a dzsem, ha picit darabos, de ez az egyéni ízléstől függ, annyira aprítsuk össze, amennyire mi szeretnénk, ha pedig egészen krémes dzsemre vágyunk, akkor akár botmixerrel is átmehetünk rajta. A lényeg, hogy a bacon ropogós, a hagyma puha, a szósz sűrű legyen.
Bacondzsem
![bacondzsemrecept](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290981/29098187_319dbf5b16a7e8757b7d3f6a0f6bbe43_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 450 gramm bacon (szeletelt)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab mogyoróhagyma
- 2 teáskanál füstölt paprika
- 0.5 bögre víz
- 0.33 bögre juharszirup
- 0.5 bögre barna cukor
- 0.5 bögre almaborecet
Elkészítés:
A baconszeleteket vágjuk fel apró kockákra. Tegyük őket egy mélyebb edénybe, majd süssük addig, amíg barnák és ropogósak nem lesznek.
Vegyük ki a bacont a lábasból, és a kisült zsírján dinszteljük meg az apróra vágott hagymákat. Kb. 8 percet vesz igénybe, mire puhák és átlátszóak lesznek.
Adjuk hozzá a füstölt fűszerpaprikát, keverjük jól össze, hogy mindenhol befedje a hagymákat. Mehet hozzá a víz, melegítsük fel, hogy a letapadt, leragadt hagymák is feljöjjenek.
Mehet bele a juharszirup, barna cukor, sült bacon és az ecet, forraljuk fel, főzzük addig, amíg a cukor elolvad és sűrű máz nem lesz belőle. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.
Ha nagyon darabosnak éreznénk, aprítógéppel picit összezúzhatjuk, de azért nem baj, ha maradnak benne egészben bacon- vagy hagymadarabok.
Tegyük a hűtőbe egy órára fogyasztás előtt. Egy hónapig eláll. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!