Baconből is lehet lekvárt csinálni: hangzásra fura, de megkóstolva isteni

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha eddig nem tudtad, mit tegyél a kenyeredre, hamburgeredre, pitádra, akkor nem kell tovább gondolkoznod, bátran állj neki ennek a végtelenül egyszerű és elképesztően finom bacondzsemnek!

Reggelire tükörtojáshoz, ebédre hamburgerhez vagy vacsorára pirítóshoz - mindenhez zseniális. Eszembe nem jutott volna a baconös dzsem ötlete, amíg rá nem találtam erre a szuper receptre egy amerikai blogger oldalán. 

Az amerikai életérzésnek megfelelően juharszirup is kerül a bacon mellé, illetve ha az még nem lenne elég édes, a barna cukrot se hagyjuk ki. Félreértés ne essék, igényli is a dzsem ezt az ízt, a sós, ropogós bacont tökéletesen egészíti ki a sűrű, édes szirup. Az almaborecet pedig szépen harmóniába hozza az ízeket.

Szerintem akkor jó ez a dzsem, ha picit darabos, de ez az egyéni ízléstől függ, annyira aprítsuk össze, amennyire mi szeretnénk, ha pedig egészen krémes dzsemre vágyunk, akkor akár botmixerrel is átmehetünk rajta. A lényeg, hogy a bacon ropogós, a hagyma puha, a szósz sűrű legyen. 

Bacondzsem

bacondzsemrecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 450 gramm bacon (szeletelt)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 darab mogyoróhagyma
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • 0.5 bögre víz
  • 0.33 bögre juharszirup
  • 0.5 bögre barna cukor
  • 0.5 bögre almaborecet
Recept idők

Elkészítés:

A baconszeleteket vágjuk fel apró kockákra. Tegyük őket egy mélyebb edénybe, majd süssük addig, amíg barnák és ropogósak nem lesznek.

Vegyük ki a bacont a lábasból, és a kisült zsírján dinszteljük meg az apróra vágott hagymákat. Kb. 8 percet vesz igénybe, mire puhák és átlátszóak lesznek.

Adjuk hozzá a füstölt fűszerpaprikát, keverjük jól össze, hogy mindenhol befedje a hagymákat. Mehet hozzá a víz, melegítsük fel, hogy a letapadt, leragadt hagymák is feljöjjenek.

Mehet bele a juharszirup, barna cukor, sült bacon és az ecet, forraljuk fel, főzzük addig, amíg a cukor elolvad és sűrű máz nem lesz belőle. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.

Ha nagyon darabosnak éreznénk, aprítógéppel picit összezúzhatjuk, de azért nem baj, ha maradnak benne egészben bacon- vagy hagymadarabok.

Tegyük a hűtőbe egy órára fogyasztás előtt. Egy hónapig eláll. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Fotó: Shutterstock 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük