Amerika kedvence a szalonnás édesség: baconös, juharszirupos muffin
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kétezres évektől a szalonna új életre kelt, és amíg korábban főleg sós ételekbe tették, ettől kezdve már az édes sütiken is megjelent a sült bacon. Erre mi csak azt tudjuk mondani, hogy nagyon derék, semmi sem hozza ki jobban az édes ízeket, mint a sós-zsíros szalonna.
Régi trükkje az élelmiszeriparnak, hogy az ételek ízét cukorral, sóval és zsírral fokozzák. Ha az egyikből kevesebb kerül bele, akkor a másik kettőből több, különben nem lesz finom, de a legjobb hatást mégis e három egyensúlya adja.
Ennek a csimborasszója, amikor a sütibe egyenesen belekerül a cukor mellé a zsír és a só is - persze nem hozzáadottként, hanem organikusan, szalonnaként. Méghozzá sült szalonnaként. Ti el tudjátok ezt képzelni? Nos, a világon a legtöbb ember igen, nem véletlenül ekkora trend még mindig az édes-szalonnás süti.
Süsd ropogósra!
Természetesen nagyon fontos a szalonna megfelelő állaga: álljon és ropogjon, mert a szomorú, bágyadt szalonna még senki szívét nem dobogtatta meg. Ja, és természetesen a juharszirupot nyugodtan helyettesítsd mézzel ebben a receptben, úgy is nagyon finom lesz.
Szalonnás-juharszirupos muffin
Hozzávalók 4 adaghoz
Muffinhoz
- 6 szelet bacon
- 10 dekagramm vaj
- 1 darab tojás
- 10 dekagramm cukor
- 3 evőkanál méz vagy juharszirup
- 10 dekagramm liszt
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 0.5 deciliter tej
Krémhez
- 15 dekagramm mascarpone
- 2 evőkanál juharszirup vagy méz
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csipet gyömbér
- 6 szelet bacon
Elkészítés:
A szalonna zsírjához hozzáadjuk a puha vajat, a cukrot, a juharszirupot vagy mézet és a tojást, jól elkeverjük. Hozzászitáljuk a szárazakat, keverjük, időnként egy kis tejjel lazítjuk, míg a végén minden belekerül a tálba, mi pedig homogén masszát kapunk. Legvégül a sült szalonnát keverjük bele.
Kanalazzuk a tésztát muffinformába, és süssük meg 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt. Tűpróba.
Ha kész a muffin, vegyük ki a formából, hogy gyorsabban hűljenek.
Csíkokra vágjuk, és kisütjük a másik 6 szelet bacont is.
Elkészítjük a krémet: mindent összekeverünk, majd habzsákból vagy kanállal a teljesen kihűlt muffinok tetejére halmozzuk. A tetejüket a sült szalonnacsíkokkal díszítjük.
Fotó: Shutterstock