Ropogós héjú házi bagett: így lesz tökéletes az otthon sütött pékáru
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A ropogós héjú bagett készítése türelmet igénylő feladat, időt kell hagyni neki, míg szépen megkel, a végeredmény viszont mindenért kárpótol majd.
Néha érdemes péknek állni és házilag elkészíteni a különböző pékárukat, az otthon sütött finomságoknak nincsen párjuk.
A bagett elkészítése nem bonyolult, inkább csak időigényes feladat. A kelesztésre rá kell szánni pár órát, a tészta formázása is lényeges mozzanat és a sütés is igényel egy kis figyelmet. A laza szerkezetű bagett titka, hogy forró gőzben kell megsütni. A tésztának jól áll az ízesítés, ezért érdemes kipróbálni hagymával, aszalt paradicsommal vagy zöldfűszerekkel dúsítva. A kenyérféle melegen, de másnap is finom, sőt, pirítva is kínálhatod.
Bagett
Hozzávalók 3 darabhoz
- 30 dekagramm kenyérliszt
- 20 dekagramm finomliszt
- 3 deciliter víz
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
Először is készítsük el a tésztát. A finomlisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt, 1 deciliter vizet, keverjük egybe. Fedjük le, 1 éjszakára tegyük félre pihenni.
Másnap a friss élesztőt morzsoljuk bele 2 deciliter langyos vízbe.
A tésztához adjunk hozzá 30 dekagramm fehér kenyérlisztet, valamint az élesztős vizet, majd gyúrjunk lágy, ruganyos, homogén tésztát (a vizet mindig apránként kell adagolni, így lesz meg a lágy szerkezet). A begyúrt tésztát lefedve pihentessük 2 óráig.
A megkelt tésztát szedjük 3 részre, a darabokat egyenként dagasszuk ki, majd óvatosan sodorjunk rudat belőlük. Rakosgassunk őket lisztezett konyharuhára úgy, hogy a rudakat elválassza egymástól a konyharuha.
Egy éles késsel ferdén vágjuk be a kenyereket, 40-60 percig pihentessük őket letakarva.
A sütőt melegítsük elő a legmagasabb fokozaton, tegyünk egy tepsi hideg vizet a sütő aljára.
A megkelt kenyereket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, spricceljük le vízzel és tegyük be sülni 20-25 percre.
Fotó: Getty Images