Bajor sörperec házilag: könnyen elkészíthető receptet mutatunk

bajor.sorperec
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sörperec klasszikus, sós ízélményét ma már nem csak a pubok és a pékségek adhatják meg, hiszen otthon is könnyen elkészítheted.

A bajor sörperec házi elkészítése egyáltalán nem bonyolult művelet. Mindössze néhány olyan egyszerű hozzávaló kell a tésztához, mint a só, az élesztő, a liszt és a víz, és csupán 10 perc kelesztést igényel. 

És hogy mitől lesz meg a tésztának az a bizonyos sörpereces bukéja? Tudod, az a picit rágós külső, miközben a perec maga aranybarnára sül, a belseje pedig szuper puha marad. Nos ez a szódabikarbónás fürdőnek köszönhető.

Tipp

A megfőtt, de még ki nem sütött pereceket letakarva akár 24 órán át is eltárolhatod a hűtőben. A már kisütött pereceket pedig, ha azok nem fogynának el, le is fagyaszthatod. Így akár 3 hónapig is elállnak. 

Bajor sörperec

bajor.sorperec

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 350 ml langyos víz
  • 7 g porélesztő
  • 1 ek barna cukor
  • 1 tk
  • 1 ek sózatlan vaj
  • 450 g univerzális liszt

A szódabikarbónás fürdőhöz:

  • 120 g szódabikarbóna
  • 2 liter víz

A perec díszítéséhez:

  • durva szemű só ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt egy nagy tálban futtassuk fel a langyos, cukros vízben. Ezután keverjük bele a sót és az olvasztott vajat. Apránként adjunk hozzá 350 g lisztet, és fakanállal vagy robotgéppel addig keverjük, amíg a tészta sűrű nem lesz.

Ekkor adjunk hozzá még 100 g lisztet, vagy annyit, amennyitől már nem ragad. Kezdjük el dagasztani: akkor jó, ha már egyáltalán nem ragad, viszont kellemesen ruganyos. 

Borítsuk a tésztát lisztezett felületre, majd gyúrjuk át még egyszer, és formáljunk belőle golyót. Takarjuk le egy konyharuhával, és 10 percig hagyjuk kelni. 

Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, legjobb, ha ez szilikonos. Ha nem, akkor kenjük meg egy kis olívaolajjal a papírt.

Ezután egy éles késsel vágjuk a tésztagolyót 3 egyenlő részre. Egyesével nyújtsuk ki a tésztadarabokat kb. 50 cm hosszúságúra. Formázzuk meg a pereceket: a tésztacsíkból formázzunk egy kört, a tészta végeit, amint összeérnek, csavarjuk össze. Egy csavarást követően fogjuk meg a két végéből alkotott csomót, és fordítsuk át a kör közepe felé. A cél, hogy a csomó része ráfeküdjön a perec alsó peremére, a szárak pedig túlnyúljanak rajta. Ezt ismételjük meg annyiszor, ahány perecet szeretnénk a tésztából kisütni.

Ezután készítsük el a szódabikarbónás fürdőt. Forraljunk fel egy lábosban 2 liter vizet, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát. A pereceket dobjuk a forrásban lévő, lobogó vízbe 20-30 másodpercre. Ettől lesz meg ugyanis a perec különleges íze. Egy spatula vagy lapos kanál segítségével emeljük ki őket a vízből, csepegtessük le, majd tegyük az előkészített tepsire. 

Szórjuk meg a pereceket diszkréten sóval, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 12-15 percig. Ha esetleg már előbb aranybarnára sülnének, akkor természetesen kevesebb sütési idő is elengendő. 

A sütési idő lejártával vegyük ki őket a sütőből, pár percig hagyjuk hűlni, majd kínáljuk akár magában, akár valamilyen mártogatós szósz társaságában. A megmaradt, kisütött perecek szobahőmérsékleten tárolva 2-3 napig is kibírják, bár lágyságuk értelemszerűen ez idő alatt csökken.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük