Aranybarna, ropogós kenyérkarika: kencék mellé tökéletes

Ropogós kenyérkarika cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ropogós héjú kenyérkarika egyszerűen készül, jólesik kencével vagy szaftosabb raguval kínálva.

A frissen sült házi kenyérnek nincsen párja: szerencsére ma már sok izgalmas receptet lehet kipróbálni, amelyeket nem is olyan nehéz megalkotni. Ez a ropogós kenyérkarika is egyszerűen összedobható, akár paprikás krumpli mellé is kínálható.

A kenyérkarika formázása ízlés szerint alakítható: lehet teltebb is a karika, de érdemes vékonyabbra húznod, úgy sokkal ropogósabb lesz a házi péksütemény.

Ropogós kenyérkarika

Ropogós kenyérkarika ct

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl víz
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál olaj
  • kevés olaj a tészta tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral együtt keverjük el a vízben, takarjuk le és várjuk meg, amíg felfut (8-12 perc).

A lisztet a sóval forgassuk egybe, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket és az olajat, majd az egészet alaposan dagasszuk ki. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 60 percig kelesszük.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd osszuk 8 egyforma darabra.

A tésztadarabokból formázzunk gombócokat. A tésztagombócok közepébe az ujjunkkal fúrjunk egy lyukat, és ezt óvatosan kezdjük el tágítani, addig, amíg a tészta egy szép kör alakot kap.

A tésztakarikákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, fújjunk rájuk kevés olajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre. A sütési idő a kenyérkarikák méretétől és a sütőtől is függ. A lényeg, hogy szép aranybarnára süljön.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük