Vajon párolt lilahagyma balzsamecetes szószban: isteni köret grillhúsok mellé
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
Egy olyan egyszerű és hétköznapi alapanyagból is, mint a hagyma, isteni finom és izgalmas köretet lehet készíteni.
Bár szépen lefotózni igazi kihívás, isteni finom a vajon dinsztelt lilahagyma. Az olvadt vaj és természetesen a balzsamecet is plusz ízt ad neki, ráadásul - ahogyan karamellizálódik - édeskés lesz. Grillhúsok, de rizs mellé is tökéletes lesz.
Az egyetlen dolog, amin nem szabad spórolni, az az idő - kb- 15-20 perc kell a hagymának, mire igazán puha, szinte krémes lesz. Nem csak lilahagymából, vörösből, de vegyesen is elkészíthető, mindenhogyan isteni lesz.
Balzsamecetes lilahagyma
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm lilahagyma
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 50 gramm vaj
Elkészítés:
A lilahagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk kb. ujjnyi vastag karikákra.
A vajat tegyük egy serpenyőbe, mikor megolvadt, dobjuk rá a hagymát. Keverjünk rajta egyet, majd fedjük le.
Mikor úgy látjuk, hogy kezd összeesni, adjuk hozzá a balzsamecetet, sót és cukrot ízlés szerint. Fedő alatt pároljuk tovább, kb. 15-20 percig, közben néha nézzünk rá, keverjünk rajta egyet. Mikor a hagyma már teljesen puha és karamellizálódott, készen van.
Húsok mellé, rizshez, krumplihoz tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors