Balzsamecetes szirupban sült cékla ropogós dióval

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tavasszal is érdemes céklát enni, főleg, ha szembe jön egy ilyen recept, amit nem lehet kihagyni - ezt már tényleg nem lehet tovább fokozni.

Bár már többször ódákat zengtem a sült zöldségekről, de különösen a sült cékláról, ez a recept tovább fokozza az egészet egy még az eddigieknél is magasabb szintre.

A lényeg, hogy a már alapból iszonyúan finom sült cékla kap egy édes-savanyú szirupot a sütés végén, amit annyira össze kell forralni, hogy vékony rétegben bevonja a cékladarabokat. Ettől nem csak édes és savanykás, de egy picit ragacsos is lesz.

A legjobban sima, natúr joghurt vagy tejföl megy hozzá, de valamilyen krémes sajttal is nagyon jó. Illik rá a dió és ha éppen van, a zöld, friss levelek, rukkola vagy bébispenót.

Balzsamecetes sült cékla

balzsamecetes cékla

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm cékla
  • ízlés szerint
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 deciliter balzsamecet
  • 2 evőkanál cukor
  • ízlés szerint dió
  • ízlés szerint joghurt
Recept idők

Elkészítés:

A céklát megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk és tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, elkeverjük, lefedjük alufóliával és 180 fokos sütőben körülbelül háromnegyed óra alatt puhára sütjük. Levesszük a fóliát, elkeverjük az ecetet a cukorral, ráöntjük a céklára, és további negyed órát sütjük, míg a szirup be nem vonja a céklát. A kész céklát dióval és joghurttal tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük