Mennyei banános sütemény csokimázzal borítva: joghurttal készül a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rögtön egy nagy tepsivel süss ebből a mennyei banános sütiből, napokig megőrzi a puhaságát, nem lesz száraz.
Banánkenyér tepsiben sütve, csokimázzal megkoronázva - így is körülírhatnánk az alábbi sütit, amely a gyümölcstől édes és szaftos, a joghurttól puha, a csokimáztól pedig nagyon mutatós lesz. A tésztája rengeteg vajjal készül, úgyhogy nagyon omlós, a banánnak köszönhetően pedig másnap is ugyanolyan finom lesz, nem fog kiszáradni. A joghurt is kötelező eleme, ebből használhatsz krémes görögöt is, de ha szeretnéd, íróval is helyettesítheted.
A banánhoz nagyon jól passzol a fahéj, a melegítő fűszer ebből a receptből sem hiányzik, ahogyan a csokoládé sem, amely szintén szuperül működik az édes gyümölccsel. A máz készülhet vízgőz felett megolvasztott tej- vagy étcsokoládéból is, de én most kakaóból készítettem, hogy könnyebben szeletelhető legyen, ne törjön.
Banános-csokis süti
Hozzávalók 25 szelethez
- 3 darab banán
- 380 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 170 gramm puha vaj
- 160 gramm cukor
- 100 gramm barna cukor
- 3 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 360 gramm natúr joghurt
- csokimáz (recept a leírásban)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit.
A banánokat hámozzuk meg, majd villával törjük pépesre.
Az átszitált lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és a fahéjjal.
A puha vajat keverjük habosra robotgép segítségével. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, majd keverjük krémesre. Adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliakivonatot is, majd a banánt is keverjük bele. Forgassuk bele a joghurtot is, majd az egészet keverjük alaposan össze. Kisebb részletekben adjuk hozzá a lisztes keveréket is, keverjük csomómentesre a masszát.
Önstük a tésztát az előkészített tepsibe. 30-35 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk picit hűlni.
Készítsük el a csoikimázat e szerint a recept szerint. Öntsük a tészta tetejére, majd oszlassuk el rajta.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors