Mennyei, pihe-puha banános kuglóf: a masszából muffin is készülhet

bkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A finomság tésztája álompuha, másnapra is megőrzi légies állagát, minden falat maga a mennyország.

Kétféleképpen lehet kuglófot készíteni, kelt tésztából vagy kevertből. Utóbbiba bátran lehet lédús gyümölcsöket keverni, legyen az reszelt alma vagy pépesített banán. A banántól a süti textúrája szaftos lesz, akár napokig megőrzi puhaságát. A cukor adagolását sem kell túlzásba vinni, mivel a gyümölcs is édesíti.

A kevert tésztás kuglófot lehet egyszerűen szervírozni, mindenféle cicoma nélkül, de díszesebben is az asztalra kerülhet. Jól áll neki, ha porcukorral meghinted és banánkarikákkal díszíted fel a tetejét, de csokimázzal is be lehet vonni a süteményt attól függően, milyen alkalomra szánod. A masszát nemcsak kuglóf, hanem muffinformába adagolva is ki lehet sütni.

Banános kuglóf

bkct

Hozzávalók 10 szelethez

Kuglóf:

  • 12 dekagramm vaj
  • 20 dekagramm cukor
  • 5 darab tojás
  • 1 deciliter tej
  • 4 darab banán
  • 40 dekagramm liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • vaj a forma kenéséhez

Díszítés:

  • porcukor a szóráshoz
  • 1 darab banán
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét.

A puha vajat a cukor felével keverjük habosra, majd a tojások sárgáját egyenként dolgozzuk hozzá. Miután a tojásokat elkevertük, adjuk hozzá a tejet és a pépesített banánt.

A tojásfehérjét a cukor maradék felével verjük kemény habbá, utána laza mozdulattal forgassuk bele a banános masszába.

A lisztet a sóval és a sütőporral keverjük össze, majd forgassuk egybe a banános keverékkel.

A kuglófformát (24 cm) kenjük ki vajjal, majd öntsük bele a masszát. 180 fokon 30-45 perc alatt süssük aranybarnára, a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát. Az elkészült kuglóf tetejét szórjuk meg porcukorral és felvágott banánkarikákkal díszítsük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük