Fehérjebomba reggeli - Banános zabpehelykosárkák liszt nélkül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a reggeli egészen biztosan megadja az energialöketet a napra: zabpehely, dió és banán alkotja a tésztát, cukor minimális mértékben, liszt pedig egyáltalán nem kerül bele.
Gyors, egyszerű, egészséges nassolnivaló, ami energiával tölt fel a nap végéig. A zabpehelykosárkák bővelkednek fehérjében, fél csészényi zabpehelyben 6 gramm fehérje található, ráadásul ezt tovább gazdagítja a dió, a banán és a tej is.
Muszáj egy kis zsiradékot is tenni a tésztába, de tényleg csak minimális mennyiséget: egy evőkanál olaj vagy vaj már elegendő ahhoz, hogy ne ragadjanak le a kosárkák.
Bögrés receptről van szó, úgyhogy nagyon gyorsan össze lehet állítani a tésztát, a méregetéshez 2,5 deciliteres bögrére van szükség. Cukor helyett juharszirupot, tehéntej helyett mandulatejet, vaj helyett pedig kókuszzsírt lehet használni, ha extra egészséges verziót készítenétek.
Mivel több mint 4 deciliter tej kerül a süteménybe, liszt pedig semennyi, megmondom őszintén, nem tudtam, hogy hogyan fog összeállni a tészta a folyékony, zabpelyhes masszából. Azonban sütés közben a zabpehely magába szívja a tejet, megdagad, és igazán pofás kis kosárkák kerülnek ki a sütőből.
Banános zabpehelykosárkák
Hozzávalók 12 adaghoz
- 2 bögre zabpehely
- 0.5 bögre dió (apróra vágva)
- 2 darab banán
- 1 darab tojás
- 1.75 bögre tej
- 4 evőkanál porcukor
- 0.25 teáskanál só
- 0.25 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzuk ki a muffinformákat vagy használjunk szilikon-sütőformákat.
Langyosítsuk meg a tejet, hogy a cukor elolvadjon, majd keverjük el benne alaposan a porcukrot. Mehet bele a só és a fahéj is, majd a felvert tojás és az olaj vagy vaj.
A diót daraboljuk össze aprítógéppel, nem kell porrá őrölni, de legyenek picik a darabok. A banánt vágjuk karikákra, majd negyedekbe.
Adjuk hozzá a diót, a banánt és a zabpelyhet is a tejes keverékhez, vegyítsük el a hozzávalókat.
Öntsük a tésztát az előkészített formákba, majd mehetnek a sütőbe 30-35 percre.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors