Fokhagymás briós: ezt süsd, ha sós harapnivalóra vágysz
Amilyen mutatós, olyan mennyei: egyszerűbben készül, mint gondolnád, és nem létezik nála jobb kísérő levesek vagy szendvicskrém mellé.
Eme kelt tésztás, baracklekvárral töltött briós különlegessége annak puhaságában rejlik. Ezt pedig nem más, mint a joghurt által nyeri el, míg a tésztának a reszelt citromhéj és a baracklekváros töltelék ad különleges aromát.
Bár picit időigényes az elkészítése, érdemes rászánni az időt, a végeredmény mindenért kárpótolni fog!
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a kétféle lisztet, az élesztőt és 2 teáskanál cukrot. Tegyük félre.
Egy másik tálba öntsük bele a joghurtot, adjuk hozzá a maradék cukrot és üssük bele a tojást. Adjuk hozzá a puha vajat, majd reszeljük bele a citrom héját. Villával alaposan keverjük össze az egészet.
A korábban félretett lisztes keveréket apránként adagoljuk hozzá a folyékony keverékhez. Amikor a tészta már szép, homogén, kezdjük el kézzel gyúrni. Először a tálban, majd lisztezett nyújtófelületen. A brióstészta akkor jó, ha rugalmas, homogén, és már nem tapad a kezünkhöz.
A tésztát 2 órán át, konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük.
Ezután béleljünk ki sütőpapírral egy 40x40-es tepsit.
A kelesztési idő leteltével újból gyúrjuk át a tésztát, és készítsünk belőle egy bagettformát, majd vágjuk 10 egyenlő részre. A szeletekből formázzunk gombócokat, majd egyesével készítsük el a töltött briósokat.
Egy gombócot nyújtsunk ki úgy, hogy az egyik oldala inkább négyzetesebb legyen, mint kerek. Tegyünk a tészta egyharmadába lekvárt (kb. 2 evőkanállal), majd a felvert tojássárgájával kenjük körbe a lekvárt.
Finoman hajtsuk rá a lekvárra a tészta azon oldalát, ami a lekvárhoz közelebb van. Csípjük is le, amennyire lehet, hogy tekerés közben ne nyíljon szét a tészta.
Ezután fogjunk egy pizzavágót, vagy egy éles kést, és a tészta másik felét, ami még szűzies, irdaljuk be a feltekert lekváros részre merőlegesen. Vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a tésztát!
Ezután a lekváros, batyus részt kezdjük el óvatosan feltekerni, mintha csak egy palacsintát tekernénk. Ha jól csináltuk, akkor a beirdalt tészta lesz felül. Ezután patkóalakban hajtsuk egymás felé a tészta két végét.
A töltött briósokat tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy egymástól minden irányban legalább 3-4 cm távolság legyen, mivel a sütemény sütés közben tovább fog nőni.
Kenjük meg a briósokat a felvert tojássárgájával, majd 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt süssük készre.
Amikor már szép, aranybarna a teteje, el is készültünk.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, és már élvezhetjük is ezeket a finomságokat!
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu