Fokhagymás briós: ezt süsd, ha sós harapnivalóra vágysz
Amilyen mutatós, olyan mennyei: egyszerűbben készül, mint gondolnád, és nem létezik nála jobb kísérő levesek vagy szendvicskrém mellé.
Ez a briós az elterjedtebb változatokkal szemben sósan készül, és lekvár vagy más édes töltelék helyett fokhagyma és zöldfűszerek kerülnek a tésztájába. Az aromás ízesítőktől mesésen illatosra sül, így akár egy egyszerű szendvicskrém vagy mártogatós is elég lesz mellé, hiszen önmagában gondoskodik a kerek ízvilágról.
Amellett, hogy kenyér vagy zsemle helyett reggelire fogyasztod, leves vagy főzelék mellé is szuperül beillik, sőt fűszervajjal előételként is felszolgálhatod. Az elkészítése egyszerű: mindössze a kelesztés vesz igénybe kissé több időt, de azt leszámítva mindössze fél óra a tényleges munka vele.
Fokhagymás briós
Hozzávalók 8 darabhoz
- 150 ml meleg (de nem forró) víz
- 1 ek cukor
- 1 csomag szárított élesztő (7 gramm)
- 250 g finomliszt + a gyúráshoz
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk só
- 4 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 ek metélőhagyma apróra vágva
- 1 ek friss petrezselyem apróra vágva
Elkészítés:
Egy kis edényben keverjük a meleg vízhez a cukrot, és szórjuk bele az élesztőt. Keverjük össze, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt felfusson.
Egy nagyobb tálban keverjük a lisztekhez a sót, 3 evőkanál olívaolajat, 2 gerezd fokhagymát, a zöldfűszereket és a felfutott élesztőt, majd gyúrjuk össze, és 8-10 perc alatt dagasszunk belőle sima felületű, ruganyos tésztát.
Formázzunk belőle gombócot, takarjuk le fóliával, és meleg helyen 1 óráig pihentessük.
Ha a tészta a kétszeresére nőtt, helyezzük át lisztezett felületre, és gyúrjuk át, majd osszuk 8 egyforma részre. Minden részből nyújtsunk 20-22 cm hosszú csíkot, és kössünk csomót belőlük. A kilógó végeket rejtsük el, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 13-15 perc alatt süssük őket aranybarnára.
Közben a maradék 1 evőkanál olajat keverjük össze a maradék 1 gerezd zúzott fokhagymával, és kenjük meg vele a briósok tetejét. Tetszés szerint szórjuk meg reszelt (vegán) parmezánnal.
-
2024-04-14 09:28:01
-
2024-04-11 09:36:01
-
2024-04-10 09:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!