![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egzotikus bárányköfte: a Közel-Kelet ízei és színei a tányéron
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A köfte tulajdonképpen egyfajta fasírt. Ez elsőre nem hangzik túl egzotikusan, de minden csak az alapanyagokon és a fűszerezésen múlik.
Nem csak rossz időben, nyáron is vágyunk a színekre a tányéron, napsütéses időhöz színpompás menü illik. Gondoltam, ezt a Közel-Kelet receptjeiben megtalálom.
Nézelődtem, olvasgattam és rábukkantam egy komplett libanoni menüsorra, amit el is készítettem és fel is találtam a tradicionális ízekre hangolt családomnak a születésnapom alkalmából rendezett vacsorán.
Volt már több hasonló szakítsunk a hagyományokkal típusú próbálkozásom, de az általában csak kiakasztotta a családot. Ez alkalommal azonban nem így történt: az ízek és a színek kavalkádja őket is lenyűgözte. A pompázatos lakoma egyik fő eleme a bárányköfte volt, a színekről pedig a gránátalma és a répasaláta gondoskodott.
Bárányköfte
![baranykofte1.gif](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290982/29098287_94b0925fbb7a88a55cb31defa1c7b3c3_wm.gif)
Hozzávalók 5 adaghoz
- 1 kilogramm darált bárányhús
- 3 teáskanál őrölt kömény
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 marék menta
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 evőkanál zsír
Elkészítés:
A hagymát, mentát finomra aprítjuk. A fokhagymagerezdeket a fokhagymanyomón átpréseljük.
A fűszereket, tehát a köményt, a koriandert, a mentát, valamint a hagymát és a fokhagymát a húshoz adjuk. Hozzákeverjük a zsírt is, végül sózzuk, borsozzuk a húsmasszát.
Vékony, hosszúkás, kolbászforma fasírtokat formázunk belőle, és pihentetjük egy rövid ideig.
Egy serpenyőt, vagy ha van, egy grillserpenyőt vékonyan beolajozunk, felforrósítunk. A fasírtokat oldalanként 4-5 percig sütjük, vagy addig, amíg már nem ragadnak a serpenyőhöz.
Gránátalmamaggal megszórva tálaljuk, adhatunk mellé sűrű joghurtot, pitát, köményes répasalátát.
A fűszereket, tehát a köményt, a koriandert, a mentát, valamint a hagymát és a fokhagymát a húshoz adjuk. Hozzákeverjük a zsírt is, végül sózzuk, borsozzuk a húsmasszát.
Vékony, hosszúkás, kolbászforma fasírtokat formázunk belőle, és pihentetjük egy rövid ideig.
Egy serpenyőt, vagy ha van, egy grillserpenyőt vékonyan beolajozunk, felforrósítunk. A fasírtokat oldalanként 4-5 percig sütjük, vagy addig, amíg már nem ragadnak a serpenyőhöz.
Gránátalmamaggal megszórva tálaljuk, adhatunk mellé sűrű joghurtot, pitát, köményes répasalátát.
Címkék:
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!