Egzotikus bárányköfte: a Közel-Kelet ízei és színei a tányéron
2
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Fahéjas zabkása gyümölcsökkel: így készül az őszi változat
Sűrű, tejszínes édesburgonya-krémleves: ebédként is megállja a helyét
Pankomorzsában sült mézes-mustáros csirkecsíkok: a hús vajpuha lesz
Így pucold meg és dolgozd fel a céklát: sütve, de párolva is finom
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
A köfte tulajdonképpen egyfajta fasírt. Ez elsőre nem hangzik túl egzotikusan, de minden csak az alapanyagokon és a fűszerezésen múlik.
Nem csak rossz időben, nyáron is vágyunk a színekre a tányéron, napsütéses időhöz színpompás menü illik. Gondoltam, ezt a Közel-Kelet receptjeiben megtalálom.
Nézelődtem, olvasgattam és rábukkantam egy komplett libanoni menüsorra, amit el is készítettem és fel is találtam a tradicionális ízekre hangolt családomnak a születésnapom alkalmából rendezett vacsorán.
Volt már több hasonló szakítsunk a hagyományokkal típusú próbálkozásom, de az általában csak kiakasztotta a családot. Ez alkalommal azonban nem így történt: az ízek és a színek kavalkádja őket is lenyűgözte. A pompázatos lakoma egyik fő eleme a bárányköfte volt, a színekről pedig a gránátalma és a répasaláta gondoskodott.
Bárányköfte
Hozzávalók 5 adaghoz
- 1 kilogramm darált bárányhús
- 3 teáskanál őrölt kömény
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 marék menta
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 evőkanál zsír
Elkészítés:
A hagymát, mentát finomra aprítjuk. A fokhagymagerezdeket a fokhagymanyomón átpréseljük.
A fűszereket, tehát a köményt, a koriandert, a mentát, valamint a hagymát és a fokhagymát a húshoz adjuk. Hozzákeverjük a zsírt is, végül sózzuk, borsozzuk a húsmasszát.
Vékony, hosszúkás, kolbászforma fasírtokat formázunk belőle, és pihentetjük egy rövid ideig.
Egy serpenyőt, vagy ha van, egy grillserpenyőt vékonyan beolajozunk, felforrósítunk. A fasírtokat oldalanként 4-5 percig sütjük, vagy addig, amíg már nem ragadnak a serpenyőhöz.
Gránátalmamaggal megszórva tálaljuk, adhatunk mellé sűrű joghurtot, pitát, köményes répasalátát.
A fűszereket, tehát a köményt, a koriandert, a mentát, valamint a hagymát és a fokhagymát a húshoz adjuk. Hozzákeverjük a zsírt is, végül sózzuk, borsozzuk a húsmasszát.
Vékony, hosszúkás, kolbászforma fasírtokat formázunk belőle, és pihentetjük egy rövid ideig.
Egy serpenyőt, vagy ha van, egy grillserpenyőt vékonyan beolajozunk, felforrósítunk. A fasírtokat oldalanként 4-5 percig sütjük, vagy addig, amíg már nem ragadnak a serpenyőhöz.
Gránátalmamaggal megszórva tálaljuk, adhatunk mellé sűrű joghurtot, pitát, köményes répasalátát.
Fotó: Getty Images
Címkék: