
Egzotikus bárányköfte: a Közel-Kelet ízei és színei a tányéron
8
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül

Ellenállhatatlan Hasselback-krumpli: belesül a kolbász szaftja

Vajpuha, fűszeres csirkemáj ázsiai módra: a szójaszósz a lelke

Pihe-puha édesburgonyás kenyér: garantáltan megédesíti a reggeledet
A köfte tulajdonképpen egyfajta fasírt. Ez elsőre nem hangzik túl egzotikusan, de minden csak az alapanyagokon és a fűszerezésen múlik.
Nem csak rossz időben, nyáron is vágyunk a színekre a tányéron, napsütéses időhöz színpompás menü illik. Gondoltam, ezt a Közel-Kelet receptjeiben megtalálom.
Nézelődtem, olvasgattam és rábukkantam egy komplett libanoni menüsorra, amit el is készítettem és fel is találtam a tradicionális ízekre hangolt családomnak a születésnapom alkalmából rendezett vacsorán.
Volt már több hasonló szakítsunk a hagyományokkal típusú próbálkozásom, de az általában csak kiakasztotta a családot. Ez alkalommal azonban nem így történt: az ízek és a színek kavalkádja őket is lenyűgözte. A pompázatos lakoma egyik fő eleme a bárányköfte volt, a színekről pedig a gránátalma és a répasaláta gondoskodott.
Bárányköfte

Hozzávalók 5 adaghoz
- 1 kilogramm darált bárányhús
- 3 teáskanál őrölt kömény
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 marék menta
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 evőkanál zsír
Elkészítés:
A hagymát, mentát finomra aprítjuk. A fokhagymagerezdeket a fokhagymanyomón átpréseljük.
A fűszereket, tehát a köményt, a koriandert, a mentát, valamint a hagymát és a fokhagymát a húshoz adjuk. Hozzákeverjük a zsírt is, végül sózzuk, borsozzuk a húsmasszát.
Vékony, hosszúkás, kolbászforma fasírtokat formázunk belőle, és pihentetjük egy rövid ideig.
Egy serpenyőt, vagy ha van, egy grillserpenyőt vékonyan beolajozunk, felforrósítunk. A fasírtokat oldalanként 4-5 percig sütjük, vagy addig, amíg már nem ragadnak a serpenyőhöz.
Gránátalmamaggal megszórva tálaljuk, adhatunk mellé sűrű joghurtot, pitát, köményes répasalátát.
A fűszereket, tehát a köményt, a koriandert, a mentát, valamint a hagymát és a fokhagymát a húshoz adjuk. Hozzákeverjük a zsírt is, végül sózzuk, borsozzuk a húsmasszát.
Vékony, hosszúkás, kolbászforma fasírtokat formázunk belőle, és pihentetjük egy rövid ideig.
Egy serpenyőt, vagy ha van, egy grillserpenyőt vékonyan beolajozunk, felforrósítunk. A fasírtokat oldalanként 4-5 percig sütjük, vagy addig, amíg már nem ragadnak a serpenyőhöz.
Gránátalmamaggal megszórva tálaljuk, adhatunk mellé sűrű joghurtot, pitát, köményes répasalátát.
Fotó: Getty Images
Címkék: