Foszlós, puha barhesz, a zsidó fonott kalács - Tökéletes kelt tésztából
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Péntek este barheszt szoktam sütni. A zsidó hagyomány szerint a péntek este és a szombat elmaradhatatlan kelléke a kelt, fonott kalács, vagyis a barhesz, más néven challah.
Amikor nagyobbak lettek a gyerekek, őket is bevontam a készülődésbe. Megállapodtunk, hogy a tésztát én gyúrom, de a fonás az ő dolguk. A kalácsokat hármas fonással készítjük. Vannak ennél jóval bonyolultabb technikák, például a hatos fonás vagy a kerek alakzat, de én biztosra megyek, ezt nem tudom elrontani.
Tiszteld a tésztát
A kelt tésztát tisztelni kell. Hagyni kell neki időt, hogy megkeljen, nem szabad siettetni. Amikor időszűkében voltam, betettem a sütőbe alacsony hőfokon, de valahogy sosem lett az igazi. Úgyhogy maradok a hagyományos módszernél, és kivárom a minimum egy órát, míg duplájára dagad. Meg is lesz az eredménye: semmihez sem hasonlítható illat lengi be a lakást, a kelt tésztáé. Ennél már csak a sülő barhesz illata csodálatosabb, egyszer kipróbálom, hogy sütés közben kimegyek a gangra, majd belépek a lakásba, csak hogy én is érezhessem.
Általában két kalácsot szoktam sütni. Nem túl nagyokat, így egyrészt egyszerre beférnek a sütőbe, másrészt nagyjából ez az az adag, ami vasárnap estére el is fogy. Ha mégis maradna, a barhesz remekül fagyasztható. Hétköznap este a gyerekeknek bundás kalácsot szoktam csinálni. Egy kis vajon megsütöm a tojásban megforgatott darabokat - isteni és villámgyors vacsora.
Na, de térjünk vissza a barheszre és a péntek estére. A vallásos, kóser háztartást vezető zsidó családokban a barhesz is kóser. Hogy mitől? A lisztet mindig átszitálják, hogy nehogy bogár kerüljön bele. A tojásokat egyenként átnézik, hogy nehogy vér legyen benne.
Egy kis vallástörténet
A szombati vagy ünnepi kiddus (a borra mondott áldás) után kezet kell mosni, és csak utána lehet felvágni a barheszt. A felvágott darabokat sóba mártják. Szombaton általában hosszúkás, ünnepnapokon két kerek barhesz kerül az asztalra. Ez arra emlékeztet, hogy a negyven évnyi pusztai vándorlás idején − melynek során az Örökkévaló mennyei eledellel, azaz mannával táplálta a megfáradt népet − pénteken dupla adag manna hullt, hogy szombat napján ne kelljen gyűjtögetni, és így a zsidók megtarthassák a szombatot.
Barhesz - a zsidó konyha szombati kalácsa
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3.5 bögre liszt
- 2 dekagramm friss élesztő
- 1.25 bögre meleg víz
- 1 teáskanál só
- 0.33 bögre étolaj
- 0.25 bögre méz
- 2 darab tojás
- 1 darab tojássárgája kenéshez
- 1 teáskanál víz
Elkészítés:
Keverd el langyos vízzel az élesztőt egy nagy tálban. Adj hozzá mézet, és hagyd állni pár percig, amíg megkel. Tedd hozzá a sót, az olajat és a tojásokat, és jól keverd össze. Fokozatosan keverd hozzá a lisztet, minden adag után jól dolgozd össze a tésztát. Amikor a keverék összeállt, kezdheted dagasztani. Körülbelül 7 percig gyúrd, folyamatosan forgatva a tésztát.
Egy kizsírozott tálban körülbelül egy órán át meleg helyen keleszd, amíg a tészta a kétszeresére nem dagad.
A tésztát válaszd háromfelé, sodorj belőlük hurkákat, és fond össze őket. A kész kalácsokat tedd sütőpapírra, és hagyd őket még egy fél órát kelni.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Egy kis tálban keverj össze vizet és tojássárgáját, és kend meg a kalácsokat. A tetejükre szórj szezámmagot vagy mákot.
A kalácsokat körülbelül 30-35 percig kell sütni, de érdemes néha ránézni, nehogy megégjenek.
Fotó: Szász Eszter/Só&Bors