
Krémes, tejszínes tészta roppanós spárgával: citromhéjtól illatos
Könnyű, mégis tartalmas fogást tehetsz az asztalra, ráadásul nem kell egész nap a konyhában álldogálnod.
Egy finom krémlevesnek nincsenek szezonális határai, azonban tavasszal érdemes kivételt tenni, és az éppen szezonját élő spárgához nyúlni. Most egy olyan, tökéletes tavaszi krémlevesreceptet mutatunk, amelyben az övé lesz a főszerep.
A recept nem igényel bonyolult hozzávalókat, viszont így is fejedelmi levest készíthetsz akár egy gyors ebéd, akár egy könnyed vacsora gyanánt.
Tisztítsuk meg a hagymákat és aprítsuk fel őket. A sajtot reszeljük le és tegyük félre.
A spárgát tisztítsuk meg, törjük le a fás végeket. A zsenge spárga hegyét vágjuk le, és tegyük félre a leves díszítéséhez. A többit vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra.
Egy nagy lábasban, közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a hagymákat, és gyakori keverés mellett kb. 5-8 percig pirítsuk a vajon.
Az apróra vágott spárgát is adjuk hozzá a hagymákhoz, majd öntsük rá az alaplevet is.
Ízesítsük sóval és borssal, majd forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le a lángot alacsonyra, és fedő alatt főzzük kb. 30 percig, vagy ameddig a zöldségek megpuhulnak.
Eközben egy kis lábasban forraljunk fel sós vizet, és pár percig főzzük benne a korábban levágott és félretett spárgavégeket.
Csepegtessük le, ha már picit megpuhultak, és tegyük bele egy tál jeges vízbe, amolyan sokkolás gyanánt, hogy ezzel is megállítsuk a főzési folyamatot, viszont ne veszítsük el a spárga szép, élénk színét. Tegyük félre a spárgahegyeket.
A levest egy botmixer segítségével pürésítsük teljesen simára.
Ezután ismét forraljuk fel a levest és adjuk hozzá a citromlevet, illetve a reszelt sajtot.
Addig melegítsük, amíg szépen besűrűsödik, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk tovább.
Tálaljuk forrón, a tetejére sajtot vagy kakukkfüvet szórva, és a spárgahegyekről se feledkezzünk meg.
@sobors.hu