20 perces bazsalikomos, parmezános tészta: a pesztó is házi

Nyomtatás
bazsalikomos-parmezanos-teszta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gyors és ízletes ételek könnyebbé teszik a mindennapjainkat. A bazsalikomos, parmezános tészta friss és minőségi alapanyagokból készül.

A különféle pesztók az olasz konyha nagy kedvencei. A hagyományos genovai változatba bazsalikom, fenyőmag, olívaolaj és parmezán kerül. Otthon sem bonyolult elkészíteni, ráadásul a házi biztosan nem tartalmaz adalékanyagokat, és személyre is szabhatod. A fenyőmag helyett használhatsz diót, hasonló ízvilágot kapsz. 

A fogás nagy előnye, hogy amíg a tészta megfő, a szósz is elkészül. Mindenképpen hagyj egy kevés főzővizet a tésztán, így nem nem lesz száraz, és jól rátapad a szósz. 

A spagetti és a penne kitűnően passzolnak a pesztóhoz. Az olaszok a tésztát általában al dente állagúra főzik, azaz rágás közben még kicsit kemény.

Bazsalikomos, parmezános tészta

bazsalikomos-pesztos-teszta

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg tészta
  • 2 bögre bazsalikomlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirított fenyőmag
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy fazékban forraljunk vizet, és dobjunk hozzá kevés sót. Tegyük bele a tésztát, majd főzzük a csomagoláson írt ideig. Szűrjük le, de tegyünk félre egy kevés főzővizet, majd a tésztát csepegtessük le.

A pesztóhoz a bazsalikomleveleket és a pirított fenyőmagot egy turmixgépben dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a reszelt parmezán felét és a fokhagymát, majd újra keverjük össze. Lassan öntsük hozzá az olívaolajat, és mixeljük addig, amíg krémes állagot nem kapunk. Ha kevés az olaj, kicsit öntsünk még hozzá. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A tésztát locsoljuk meg a főzővízzel, keverjük össze a pesztóval, és szórjuk rá a maradék reszelt parmezánt. Díszítsük még az ételt friss bazsalikommal.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon