![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan lesz a tészta tökéletes al dente? A gyomrodnak is jó, ha így főzöd a köretet
![tésztafőzéske cover](https://kep.index.hu/1/0/4428/44286/442864/44286456_3379098_e0df6466f3536d6bf7fc070c58dada27_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Legyen bármilyen tökéletesen elkészített a szósz, a szétfőzött, összeragadt tészta teljesen elrontja az összhatást. Nem véletlen, hogy mindegyik csomagoláson feltüntetik, hogy al dentére, vagyis fogkeményre kell készíteni. Mi is ez pontosan?
A tésztánál jobb komfortétel nem létezik, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, különösen egy zsúfolt hétköznapon vagy olyan időszakban, amikor se időd, se lehetőséged nincs órákat állni a konyhában. Egyáltalán nem igaz, hogy unalmas a tészta, hiszen csak a fantáziád szab határt annak, milyen feltétet pakolsz rá.
A szósz készítése sem feltétlen tart sokáig, persze ha igazán jó bolognait szeretnél, akkor érdemes rászánni az időt. A tészta főzése pedig szintén nem ördöngösség, de nagyon figyelned kell az órát, mert a tökéletes állag eléréséhez bizony a percek is számítanak.
Érdemes elolvasni a zacskón található utasítást, mert a különböző fajtáknál is más az ideális főzési idő, és bizony ezeket érdemes is betartani. A jó tészta al dente, vagyis fogkemény, még harapható, de már nem nyers.
Nemcsak az ízélmény miatt hasznos, ha al dentére főzöd a tésztát, hanem azért is, mert a glikémiás indexe alacsonyabb, így lassabban szívódik fel, és nem emeli meg a vércukorszintet sem. Az idő nagyon fontos, mert ahogy eltűnik a tészta közepén lévő fehér csík, rögtön al dente lesz.
![tésztafőzéske álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4428/44287/442876/44287620_bab78964d946ef1231c0a242cab2dc49_wm.jpg)
Az olasz vonalat kövesd
Az al dente állag nemcsak az ízélmény miatt fontos, hanem azért is, mert ha nem fogkeményre főzöd, akkor a szósz nem tud rajta megfelelően megtapadni, hiszen elveszti a keményítőtartalmát. Az sem mindegy egyébként, hogy milyen szószt milyen típusú tésztával párosítasz. Előfordulhat, hogy míg az egyik öntetet ledobja, a másik viszont szuperül megtapad rajta. A forma nagyon sokat számít, én a tonhalas tésztákat mindig fusillivel tálalom.
![spagetti carbonara álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4428/44288/442883/44288376_710b2a833449c03209d5a388a98f5bb8_wm.jpg)
Hogy állapítsuk meg, hogy a tészta megfelelő-e?
Minden tésztaformának más a főzési ideje, nincs általános szabály, talán csak annyi, hogy egy kicsit rövidebb ideig kell főzni, mint amit a csomagoláson adnak meg. A kevesebb idő sokszor csak 1-2 percet jelent. Körülbelül 3 perccel a feltüntetett főzési idő előtt elkezdheted kóstolni a tésztát. Harapj bele, így fogod a legjobban érezni. Nézd meg, ellenőrizd a fehér pontot a közepén, majd rágd meg óvatosan. Ha a fehér pont eltűnt, és a tészta kellemesen rágható, akkor vedd le a tűzről és szűrd le.
Mi a helyzet a friss tésztával?
A friss tésztát jobb, ha puhára készíted, de persze nem tilos az al dente sem. A friss tésztát ráadásul sokkal kevesebb ideig kell főzni, mint a száraz változatot, így túlfőzni is sajnos sokkal könnyebb. Érdemes nagyon odafigyelni rá.
![házitészta álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4428/44288/442888/44288856_0b369ddc3ee06d75146e442ed6730a15_wm.jpg)
Isteni tésztareceptjeink:
Tonhalas-paradicsomos spagetti
Fotók: Getty Images