Hogyan lesz a tészta tökéletes al dente? A gyomrodnak is jó, ha így főzöd a köretet

tésztafőzéske cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Legyen bármilyen tökéletesen elkészített a szósz, a szétfőzött, összeragadt tészta teljesen elrontja az összhatást. Nem véletlen, hogy mindegyik csomagoláson feltüntetik, hogy al dentére, vagyis fogkeményre kell készíteni. Mi is ez pontosan?

A tésztánál jobb komfortétel nem létezik, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, különösen egy zsúfolt hétköznapon vagy olyan időszakban, amikor se időd, se lehetőséged nincs órákat állni a konyhában. Egyáltalán nem igaz, hogy unalmas a tészta, hiszen csak a fantáziád szab határt annak, milyen feltétet pakolsz rá. 

A szósz készítése sem feltétlen tart sokáig, persze ha igazán jó bolognait szeretnél, akkor érdemes rászánni az időt. A tészta főzése pedig szintén nem ördöngösség, de nagyon figyelned kell az órát, mert a tökéletes állag eléréséhez bizony a percek is számítanak. 

Érdemes elolvasni a zacskón található utasítást, mert a különböző fajtáknál is más az ideális főzési idő, és bizony ezeket érdemes is betartani. A jó tészta al dente, vagyis fogkemény, még harapható, de már nem nyers.

Nemcsak az ízélmény miatt hasznos, ha al dentére főzöd a tésztát, hanem azért is, mert a glikémiás indexe alacsonyabb, így lassabban szívódik fel, és nem emeli meg a vércukorszintet sem. Az idő nagyon fontos, mert ahogy eltűnik a tészta közepén lévő fehér csík, rögtön al dente lesz. 

tésztafőzéske álló ok

Az olasz vonalat kövesd

Az al dente állag nemcsak az ízélmény miatt fontos, hanem azért is, mert ha nem fogkeményre főzöd, akkor a szósz nem tud rajta megfelelően megtapadni, hiszen elveszti a keményítőtartalmát. Az sem mindegy egyébként, hogy milyen szószt milyen típusú tésztával párosítasz. Előfordulhat, hogy míg az egyik öntetet ledobja, a másik viszont szuperül megtapad rajta. A forma nagyon sokat számít, én a tonhalas tésztákat mindig fusillivel tálalom. 

spagetti carbonara álló

Hogy állapítsuk meg, hogy a tészta megfelelő-e?

Minden tésztaformának más a főzési ideje, nincs általános szabály, talán csak annyi, hogy egy kicsit rövidebb ideig kell főzni, mint amit a csomagoláson adnak meg. A kevesebb idő sokszor csak 1-2 percet jelent. Körülbelül 3 perccel a feltüntetett főzési idő előtt elkezdheted kóstolni a tésztát. Harapj bele, így fogod a legjobban érezni. Nézd meg, ellenőrizd a fehér pontot a közepén, majd rágd meg óvatosan. Ha a fehér pont eltűnt, és a tészta kellemesen rágható, akkor vedd le a tűzről és szűrd le. 

Mi a helyzet a friss tésztával?

A friss tésztát jobb, ha puhára készíted, de persze nem tilos az al dente sem. A friss tésztát ráadásul sokkal kevesebb ideig kell főzni, mint a száraz változatot, így túlfőzni is sajnos sokkal könnyebb. Érdemes nagyon odafigyelni rá. 

házitészta álló

Isteni tésztareceptjeink:

Fokhagymás-csirkés tészta

Cukkinis-fokhagymás tészta

Háromsajtos tészta

Borsós-baconös tészta

Tejszínes-paradicsomos tészta

Tonhalas-paradicsomos spagetti

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon