
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Az illatos pite alapja omlós linzertészta, amin lédús fahéjas, szilvás töltelék terül el, dióval megbolondítva.
A mákos pite igazi klasszikus régi kedvenc, amelyhez kedves emlékek társulnak. A finomság háztartásonként eltérően készül, van, aki nem tesz zsírt a tésztába, csak vajjal dolgozik, ebben a receptben viszont ezek kombinációja adja az alapot, így lesz meg a csodás állaga. A pite sütésénél a töltelékkel is lehet játszani, hogy sokkal szaftosabb, ízesebb legyen.
A mákos tölteléket lekvárral vagy tojásfehérjehabbal is egybeforgathatod. A leggyakrabban tejjel főzve készül, a receptben is marad a tej, és habtejszín is kerül hozzá. A töltelék ízét érdemes kicsit különlegesebbé varázsolni, ha nyitott vagy rá, akkor keverj hozzá egy teáskanál fahéjat, rumot vagy narancsvirágvizet. Ha szereted, akkor még mazsolát vagy meggybefőttet is keverhetsz bele.
A lisztet szitáljuk tálba, majd morzsoljuk hozzá a vajat és a zsírt. Ezután adjuk hozzá a sót, cukrot, vaníliás cukrot, sütőport, reszelt citromhéjat, tojássárgáját, tejfölt, és dolgozzuk össze. (Ha nehezen áll össze a tészta, akkor még tejfölt adjunk hozzá szükség szerint.)
A begyúrt tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órára.
Amíg a tészta a hűtőben pihen, készítsük el a tölteléket: a mákot forgassuk egybe a porcukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával.
A tejet és a tejszínt főzzük forrásig, majd csökkentsük a lángot, és apránként keverjük a tejhez a mákos keveréket, folyamatosan keverve főzzük sűrűre. Az elkészült tölteléket tegyük félre, és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen osszuk két cipóra. Először az egyiket nyújtsuk ki a tepsi/forma méretének megfelelőre.
A tepsit vagy a formát béleljük ki sütőpapírral vagy kenjük ki kevés vajjal. A kinyújtott tésztát helyezzük bele, és szurkáljuk meg villával.
A kihűlt tölteléket kenjük a tésztára.
Ezután nyújtsuk ki a másik tésztát, majd helyezzük a töltelék tetejére. (A tésztát rácsozva is a töltelékre helyezhetjük, vagy szúrjuk ki formával, és úgy tegyük a töltelékre. Ha a tészta egyszerűen csak rákerül a töltelékre, akkor villával szurkáljuk meg, vagy éles késsel vágjuk be.)
A pite tetejét kenjük meg felvert tojással, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, amíg szép aranybarnára sül (sütési idő: 15-25 perc).
Az elkészült sütit porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu