Omlós mákos pite: olyan, mintha a nagyi sütötte volna

2
Nyomtatás
Békebeli omlós mákos pite cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A finom házi süti tésztájába vaj, zsír és tejföl kerül, ettől a hármastól pedig hihetetlenül omlós a mákos pite.

A mákos pite igazi klasszikus régi kedvenc, amelyhez kedves emlékek társulnak. A finomság háztartásonként eltérően készül, van, aki nem tesz zsírt a tésztába, csak vajjal dolgozik, ebben a receptben viszont ezek kombinációja adja az alapot, így lesz meg a csodás állaga. A pite sütésénél a töltelékkel is lehet játszani, hogy sokkal szaftosabb, ízesebb legyen.

Dobd fel a tölteléket

A mákos tölteléket lekvárral vagy tojásfehérjehabbal is egybeforgathatod. A leggyakrabban tejjel főzve készül, a receptben is marad a tej, és habtejszín is kerül hozzá. A töltelék ízét érdemes kicsit különlegesebbé varázsolni, ha nyitott vagy rá, akkor keverj hozzá egy teáskanál fahéjat, rumot vagy narancsvirágvizet. Ha szereted, akkor még mazsolát vagy meggybefőttet is keverhetsz bele.

Békebeli omlós mákos pite

Békebeli omlós mákos pite ct

Hozzávalók 20 x 30 cm-es formához cm átmérőjű formához

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 10 dkg hideg zsír
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 2 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

Töltelék:

  • 25 dkg mák
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 2 dl tej
  • 1 dl habtejszín
  • 1 darab tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk tálba, majd morzsoljuk hozzá a vajat és a zsírt. Ezután adjuk hozzá a sót, cukrot, vaníliás cukrot, sütőport, reszelt citromhéjat, tojássárgáját, tejfölt, és dolgozzuk össze. (Ha nehezen áll össze a tészta, akkor még tejfölt adjunk hozzá szükség szerint.)

A begyúrt tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órára.

Töltelék:

Amíg a tészta a hűtőben pihen, készítsük el a tölteléket: a mákot forgassuk egybe a porcukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával.

A tejet és a tejszínt főzzük forrásig, majd csökkentsük a lángot, és apránként keverjük a tejhez a mákos keveréket, folyamatosan keverve főzzük sűrűre. Az elkészült tölteléket tegyük félre, és várjuk meg, míg teljesen kihűl.

Összeállítás:

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen osszuk két cipóra. Először az egyiket nyújtsuk ki a tepsi/forma méretének megfelelőre.

A tepsit vagy a formát béleljük ki sütőpapírral vagy kenjük ki kevés vajjal. A kinyújtott tésztát helyezzük bele, és szurkáljuk meg villával.

A kihűlt tölteléket kenjük a tésztára.

Ezután nyújtsuk ki a másik tésztát, majd helyezzük a töltelék tetejére. (A tésztát rácsozva is a töltelékre helyezhetjük, vagy szúrjuk ki formával, és úgy tegyük a töltelékre. Ha a tészta egyszerűen csak rákerül a töltelékre, akkor villával szurkáljuk meg, vagy éles késsel vágjuk be.)

A pite tetejét kenjük meg felvert tojással, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, amíg szép aranybarnára sül (sütési idő: 15-25 perc).

Az elkészült sütit porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon